’удожник и учен от ЅјЌ станаха почетни граждани на Ѕерковица /—Ќ»ћ »/

’удожник и учен от ЅјЌ станаха почетни граждани на Ѕерковица /—Ќ»ћ »/

Ќови почетни граждани има ќбщина Ѕерковица. — престижното звание бе удостоен художникът ћилчо —пасов. “ворецът повече от 40 години прослав€ Ѕерковица и —еверозапада с изкуството си.

„Ѕлагодар€ за званието! ўастлив съм, че живе€ в —еверозападни€ край, където са родени големите мъдреци …ордан –адичков и ƒико »лиев“, коментира ћилчо —пасов.

«а почетен гражданин бе об€вена и проф. »ванка √ергова, чл.-кор. на ЅјЌ с мотива, че е посветила гол€ма част от работата си на дейности, свързани с Ѕерковица.

„√орде€ се с това отличие, което ме нарежда до едни достойни българи“, каза проф. √ергова. “€ подари на общински€ съвет книгата си, посветена на старинната църква "–ождество Ѕогородично" в Ѕерковица.

ќсвен почетното звание, проф. √ергова получи и дарителско свидетелство от музейни€ комплекс в Ѕерковица, заради дарение направено от не€ на 8 картини от къщата на ћилан ћиланов /–еволюци€та/.

Ќаграждаването бе по време на тържествена сеси€ в сградата на местната администраци€.

¬ръчени б€ха и годишните награди на кмета на общината ƒимитранка  аменова за принос към Ѕерковица. Ќосителите тази година са хора, оказали помощ в борбата с пандеми€та, благотворители и спортисти, заели призови места в републикански и международни състезани€.

ќтличените са: –отари клуб-Ѕерковица-за дарение на апаратура за детското отделение на болницата и редица благотворителни кампании;

‘лора ѕърванова-директор на ÷ентър за обществена подкрепа-за принос в борбата с пандеми€та;

—ибили€ ƒам€нова-управител на ƒомашен социален патронаж, който е достав€л топъл об€д на хора в нужда;

÷ветостин ÷ветков-треньор на ръгби клуб „Ѕалкански котки“, за успехите, които нос€т и развитието на спорта в общината.

¬исоко оценена от кмета бе и състезателката от национални€ отбор по биатлон-ћари€ «дравкова.

ќтличените получиха почетни плакети.
2020-09-08 14:45:03