С почит към ветераните на градския транспорт във Враца

С почит към ветераните на градския транспорт във Враца

От 1 януари 1950 г. във Враца се създава Градско стопанско предприятие “Комунални услуги”, в което се обособяват 10 отдела. Най-активна дейност в него развива отдел “Автотранспорт”. В него имаше няколко камиона ЗИС-5 и ЗИС-10, три леки коли- една “Опел капитен” и две “Варшави”, които работеха като таксита. През 1952 г. предприятието получи първия градски автобус “Шкода”. Началникът на автотранспортния отдел Кръстьо Атанасов, заедно с шофьорите Васил Ценов и Борис Манолов получиха сваления от кораб на Бургаското пристанище нов автобус и го докараха до Враца. Той беше с една врата за качване и слизане на пътниците, но това не създаваше проблеми. Нямаше странични багажници за груб багаж, а единственият багажник за тази цел беше отгоре на автобуса. Задължение на кондукторите беше, освен продажбата на билети, да качват и свалят багажа на пътниците. За тази цел те ползваха желязна стълбичка отзад на автобуса.

Врачани се радваха на тази придобивка за града. Той имаше една централна спирка до кулата на Мешчиите, когато почиваше. Извършваше курсове до Бистрец и Лиляче, до кв. Медковец, до жп гарата и лозята с всички междинни спирки. Движеше се сутрин от 4.30 ч. до 21 ч. по разписание, което се спазваше точно. Заслужава да се отбележи и името на първия кондуктор - Георги Миков. Тази работа го запалва и той става професионален шофьор най-напред на такси, а след това и на автобус към ДАП, след като през 1959 г. автотранспортният отдел преминава към новосъздаденото транспортно предприятие. Пенсионира се с 34 години шофьорски стаж. Вторият кондуктор в градския транспорт е Петър Николов. Един от ветераните на транспорта във Враца е и Цено Иванчев, който започва като кондуктор, а след това преминава през длъжностите шофьор, диспечер, механик, началник на гараж, какъвто е цели 30 години.

Интересна е и съдбата на първата “Шкода”, която след Враца вози пътниците в Бяла Слатина до пълната си амортизация. А началото, поставено от ветераните, е славно. През 1970 г. във Враца са се движили 44 автобуса “Икарус” 620 /с две врати/ и 2 съчленени, обслужващи всички градски линии.

Хвала и чест на ветераните от градския транспорт във Враца!

Славчо Атанасов
2017-06-30 10:05:42