Атанас Зафиров: Таван на цените е доказана мярка – работи в европейските страни, ще даде резултат и в България

Атанас Зафиров: Таван на цените е доказана мярка – работи в европейските страни, ще даде резултат и в България

Ще продължим да се борим за увеличаване на доходите на българите, заяви социалистът 


„Последните две години България се управлява от форма на управление, която е по ръба на българската Конституция – от служебни кабинети, които нито са избирани от хората, нито имат някаква форма на отчетност, тъй като няма работещ парламент. Това води до създаване на усещане за непредставителност в голяма част от българското общество, а резултат от това е ниска избирателна активност и спирала от избори, на която ставаме свидетели през последните две години. В България има редици кризи: икономическа, финансова, социална, духовна. Пътят за решаване на тези кризи е решаване на политическата криза. Това може да се случи преди всичко с диалог между политическите партии.“ Това заяви зам.-председателят на БСП и водач на листите на социалистите във Враца и Хасково – Атанас Зафиров в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той изрази намерението на социалистите в следващото Народно събрание да бъдат политическата партия, която ще положи най-големи усилия България да сформира работещо правителство и стабилно Народно събрание. Зафиров заяви, че БСП ще продължи да проявява политическа отговорност и политическа инициатива и припомни, че предното НС започна да функционира именно благодарение на такава инициатива от страна на БСП и коалиционните им партньори.

„Ние искаме да предложим теми, които събират българското общество, а не ги разделят. Затова се опитахме в предишния парламент да изведем четири приоритета, които би трябвало да са на дневния ред на всяка една от партиите и всяка една от тях да застане зад тях – това са ускорено приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, ускорено приемане на България в Шенген, приемане на бюджет – страната трети месец работи с бюджет от миналата година и това блокира целия социален живот в страната, както разбира се и съдебна реформа. Това са нещата, които могат да бъдат една основа за разговор и диалог“, каза зам.-председателят на БСП и посочи, че след изборите партията ще направи вътрешнопартийно допитване за това с кого да управлява. 

Зафиров представи и мерките за борба с инфлацията, които предлага партията, като посочи, че повишаването на лихвени проценти, по-ниският бюджетен дефицит и рязане на доходи, е неприложимо в момента в България, предвид ситуацията, в която се намира в страната. „Това означава допълнително обедняване, затова на първо място, ние предлагаме налагане на таван на цените, какъвто вече беше приложен в редица европейски държави. Това е мярка, която веднага дава ефекти и би се отразила на благосъстоянието на българските граждани. На второ място, предлагаме Закон срещу спекулата, както и насърчаване на родното производство като стимул за намаляване на инфлацията с ограничаването на нерегламентирания внос“, обясни той.

„С тази спекула, с тези картелни споразумения, с тези цени на малка/голяма потребителска кошница, българските граждани не могат да оцелеят. И още повече, че това е доказана мярка, като сложихме таван на цената на електроенергията, веднага се успокои пазарът и домакинствата преминаха през кризата. Това работи в няколко европейски държави, няма причина да не работи в България. Трябват спешни мерки веднага“, допълни Атанас Зафиров.

Социалистът коментира и позицията на БСП спрямо войната: „Служебното правителство днес казва едно, утре – друго. Предното НС взе грешно решение за даване на оръжие на Украйна и смятаме, че това трябва да бъде променено и ще е едно от нещата, които ще променим в следващото Народно събрание. Решението на военния конфликт е диалог, мир, търсене на посредничество“, категоричен бе той. 

Зафиров коментира и т.нар. „триъгълни сделки“, като припомни доклада на Министерството на отбраната, който ясно посочваше, че България не е в състояние да изпълни това, което се иска. „Ясно беше, че т.нар. „триъгълни сделки“ няма да сработят, те и не сработиха, така че какво остана в крайна сметка – един дефицит и нищо насреща. Още тогава предупреждавахме, че тази благовидна обвивка, в което беше обвито това решение и беше обвързано с модернизацията и превъоръжаването на българската армия, се прави, за да се вземи едно политическо решение. Видя се, че това не работи.“

„Показахме, че можем да увеличим доходите на българските граждани и това ще продължи да бъде на нашето внимание. Доходи, доходи, доходи – номер 1 в интегралната бюлетината, номерът на победителите“, каза на финал зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров.

 

 

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/24237-atanas_zafirov__tavan_na_tsenite_e_dokazana_myarka__raboti_v_evropeyskite_strani_shte_dade_rezultat_i_v_bylgariya_.html

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
2023-03-25 12:14:51