Героите от “железния” врачански полк вече имат своя мемориал

Героите от “железния” врачански полк вече имат своя мемориал

С военен ритуал на 7 септември в село Козлодуйци бе открит мемориал на загиналите в Добричката епопея през 1916 г. На монумента са изписани имената на повече от 650 офицери и войници от 35-и Врачански и 36-и Козлодуйски полк, оставили костите си на бойното поле. В тържествената церемония взеха участие представителна рота и духов оркестър на военноморските сили. Бе отслужена заупокойна молитва за душите на смелите войници. Официалното откриване на паметника направиха кметът на община Добричка инж. Тошко Петков и основният дарител Тони Йорданов.

“Днес отбелязваме 101 години от Добричката епопея. Тук през далечната 1916 година стотици български войници и офицери са загинали на бойните полета за свободата на Добруджа. Пожертвали са живота си, защото усещането за национална принадлежност, за дълг към България е било по-силно и от инстинкта им за живот”, каза кметът на община Добричка инж. Тошко Петков. „Всички знаем, че в продължение на три дни те са се сражавали срещу десетократно превъзхождащ ги противник и въпреки това не са отстъпили назад. Затова и са получили заслуженото признание като „железният полк“. Имената на техните командири и военни части носят много от селищата в Добруджа, но изграждането на този мемориал е едно от най-важните дела и в моя живот, защото с него отдаваме заслуженото на подвига им“.

Кметът на община Добричка благодари на строителя Тони Йорданов, проектанта на паметника Валентин Петров, скулптора на фигурата на войника Александър Хайтов и автора на надписите - добричкият художник Христо Илиев.

“Ако всички тези достойни чеда на България не бяха загинали, много от нас нямаше да ни има”, каза заместник министър-председателят Валери Симеонов, чийто дядо също се е сражавал край село Козлодуйци. По думите му, епичната тридневна битка, която е приключила в навечерието на 7 септември преди 101 години е била решаваща и за Тутраканската епопея. “Да преклоним глави и да отдадем дължимото на паметта на тези достойни синове на България. По този начин ние доказваме, че когато паметта е жива, и България е жива и България ще пребъде”, каза още Валери Симеонов.

Основният дарител на монумента Тони Йорданов- изп.директор на „Инертстрой Калето“ АД - Мездра, разказа как се е стигнало до построяването му. „Всичко започна, когато преди осем години посетих това място и научих за героичната Добричка епопея и за подвига на врачани. Тогава разбрах, че битката тук не отстъпва по нищо на най-големите битки на нашата армия- при Шипка, Дойран, Люлебургаз, Одрин и че нашите деди са спасили България. И то в една справедлива война, в която сме искали да присъединим към нашата държава териториите, населени с българи. Когато преди година към мен се обърнаха представители на инициативния комитет, приех това сериозно предизвикателство, защото въпреки, че сме строители, никога преди това не бяхме правили паметник. Решихме той да е от врачански камък, за да символизира връзката с родния край на героите. Вълнувам се, защото смятам, че с построяването му направихме така, че да възтържествува историческата истина, макар и след 101 години от това събитие. Смятам, че с този паметник изпълнихме дълга си към загиналите наши предци за свободата на родината. Да живее България!“.

След откриването на паметника бе запален и вечният огън в специално изграденият жертвеник. Десетки венци и цветя бяха поднесени на паметника от държавни и общински администрации, народни представители, кметове и наследници на загиналите герои. Преди това в Добрич бе открита изложба за 6-а Бдинска дивизия, в откриването на която взеха участие от Съюза на запасните офицери и Младежки център- Враца.

Десетки народни представители, заместник-министри, областни управители, кметове на общини от Североизточна и Северозападна България,  съветникът на президента по сигурност и отбрана Илия Милушев, командирът на 68-а бригада “Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, представители на военно-патриотични съюзи, музейни работници, много граждани.

Откриването на мемориала почете и група от врачанска област. Народният представител Красимир Богданов от Враца, кметовете на общините Мездра и Роман Генади Събков и Валери Ролански и председателят на ОбС-Мездра Яна Венелинова сведоха глави пред подвига на врачани. Особено ярко бе присъствието на Тихомир Машов, Мартин Върбанов, Христина Топалилова, Михаела Мицева от Младежки център-Враца, които опънаха транспарант „Враца не ви е забравила“ и бяха поканени да застанат пред официалните лица. С гордо вдигнато знаме бяха и представителите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в лицето на Радослав Божинов, Иван Джунов и Мирослав Ангелов, които бяха поздравени лично от вицепремиера Симеонов и бригаден генерал Явор Матеев. Бяха поднесени венци от Областна администрация-Враца, общините Оряхово, Борован, Мездра и Роман.

 

Иво ЙОРДАНОВ


1
2
3
4
5
6


2017-09-12 11:12:21