Седми празник на меда в Козлодуй

Седми празник на меда в Козлодуй

Седмото издание на „Празника на меда” се проведе на 6 и 7 февруари в Козлодуй.

Още по-богата и наситена програма бяха измислили организаторите от Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” и Дружеството на пчеларите от района на Козлодуй. Нейното официално начало бе поставено в обновения салон на народно читалище „Христо Ботев”. В неговото уютно фоайе бе подредена изложба от детски рисунки, посветени на пчелите и меда. Всички имаха възможността на опитат вкусни сладки, дело на бабите от пенсионерския клуб „Златна есен” в с. Бутан. В кулинарната изложба бяха наредени медени пити, баници, сладки, кексове, меденки, калинки, всички съдържащи домашен мед. Тя бе под надслов „На баба медените сладки”. „Над 70 човека членуват в нашия клуб. Събираме се и се веселим заедно. С удоволствие приехме поканата на ДП РАО да участваме в „Празника на меда” с тази изложба от традиционни бабини сладкиши с мед, за да може и младите да опитат от тях, защото те са натурални и здравословни”, каза председателят на клуба Янка Христова и поднася букетче кокичета на Розина Русинова.

Лично изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров приветства всички участници и гости на празника. „Радвам се, че тази наша инициатива се превръща в една хубава традиция. В нея се включват с ентусиазъм и желание все повече хора, които разбират, че медът е най-екологичния и здравословен продукт. Честит празник и медоносна година на всички пчелари и приятни моменти на всички”, пожела Дилян Петров. Приветствие към всички отправи и Цветан Йовов- председател на пчеларско дружество „Акация” в Козлодуй. Специален гост на празника на меда бе проф. д-р Вася Банкова, която представи научни доказателства за това, че прополисът има силно превантивно противораково действие. Това се дължи на съдържащото се в него вещество, което предпазва от рак на храносмилателната система и дебелото черво. Това може да се постигне с капки от клеева тинктура. Друго важно направление на прополиса е при лекуването на гърло, при кожни проблеми и афти, при пародонтоза и пулпит и затова се използва често в пастите за зъби.

Сред официалните гости на празника бяха председателят на ОбС Козлодуй Венцислав Горанов, зам.-кметът на Козлодуй Людмил Ангелов, кметовете на Мизия и Оряхово д-р Виолин Крушовенски и Росен Добрев, председателят на ОбС Хайредин Светла Петрова,зам.-изпълнителните директори на ДП РАО Маргарита Коркинова и Борис Пеков.

За поредна година най-голям интерес предизвика изложбата-дегустация на мед в ресторант „Дунав”.  Всеки посетител получаваше от младите доброволци чантички и тениски с логото на „Празника на меда”, парченце питка, както и талони за участие в празничната томбола с разнообразни награди, както и информационни материали за действието на меда. За всички имаше хубав билков чай.

Гостите можеха да опитат екологичен мед от Козлодуй, произведен от пчеларска ферма „Йовови” и Цветан Сандулов. Голямо разнообразие от различни видове мед и пчелни продукти предлагаха също Петя Иванова от Остров и Георги Осиковски от Селановци, чиято дъщеря бе произвела специално за изложението ръчно изработени сапуни от прополис, мед, зехтин и натурални аромати. Наталия Петрова представи достойно пчеларските традиции във Враца. Две чаровни дами участваха за първи път в изложението. Това са Галя Маринова от Гложене и Изабела Христова от Крива бара. Тя сподели, че се занимава с пчеларство от 5 години и има 8 кошера, които смята да увеличи. Произвежда мед от акация, магарешки бодил и букет. Реализира го на дребно и подчертава, че има търсене. За мен пчеларството е преди всичко хоби и удоволствие, а след това помощ за семейния бюджет, признава Изабела.

„Имаме около 30 активни членове и поне още 20 „симпатизанти”. Най-младият е Станислав Цибров- на 19 г., а доайен е Георги Сиреняров- на 75 г., което показва, че за този занаят няма възраст, разказва председателят на пчеларско дружество „Акация” Цветан Йовов. 1300 са пчелните семейства в града, споделя инженерът, който работи в атомната централа. Тук имаме добри традиции в пчеларството. В дружеството си помагаме със съвети, за инвентар, за постигане на по-добри цени при продажба на едро. Наше постижение е разбирателството с агрономите на големите земеделски фирми. Помагаме им за опрашването на културите, а те се съобразяват с препаратите и да нямаме авиационно пръскане. Същото е и с третирането срещу комари, което се прави така, че да не ни засяга, споделя Цветан.

Самият аз се запалих от 8 клас и започнах с 12 кошера. Сега гледам между 70 и 100. Но бройката не прави пчеларя, а майсторлъкът му да се грижи добре за тях. Вярна е и друга максима „Няма лоша година, има лоши пчелари.” Например 2014 г. бе трудна заради дъждовете и медът дойде по-късно, но дойде. „Моят мед е букет. В него има билки, аморфа, слънчоглед, магарешки бодил, тъй като живея до Дунава. Държа да подчертая, че нашият мед е много по-чист от меда в други райони на страната и това е доказано с десетки изследвания. Имах възможността да представя моя натурален мед в Брюксел, опита го даже председателят на ЕНП Жозеф Дол и те наистина харесаха българския мед.

Държавата трябва да подпомага пчеларството, а и да настоява за това пред Европейския съюз. Защото при чистата българска природа и многото полски билки, това може да стане препитание за хората от селата. При 100 кошера, които се гледат добре, стопанинът има месечна заплата от 1000 лв. и работи нещо приятно, споделя Йовов, който е оптимист за пчеларството.

Посетителите на изложението можеха да си закупят лечебни прополисови кремове с марката „Пропи”, произведени от Стоянка Петкова, да опитат домашни сладка от Чипровския балкан, да дегустират характерните за региона вина от Врачански мискет и Гъмза. Истински произведения на изкуството бяха глинените изделия на „Калената къща” на Деси Владовска от с. Раданово, декорираното стъкло и керемиди на Мариана Ангелова, ръчно изработените сувенири за домашна декорация от Валя Беляшка, творческата работилница „Грийн хоби дриймс” от Сливен, ръчно изработените пана и сувенири от работилница „Старата ракла” в Софрониево.

Особено радващ е фактът, че „Празникът на меда” разширява своята територия, далеч надхвърлящ границите на Козлодуй. Да сверят своя часовник тук идват както майстори-пчелари от съседните общини, така и почитатели на меда. Съвсем искрени са най-малките посетители 2 и 3 годишните братя Венелин и Димитър Бежкови, които преглъщайки меда казват по детски „Сладко е”. А щом малки и големи участват в празника, значи бъдещето му е гарантирано.

 


1
2
3
4
5
6
7

Коментари



2015-02-10 15:00:09