Търсят се млади учители

Търсят се млади учители

През последните години един от приоритетите на Министерство на образованието и на РИО-Враца е привличането на млади хора, които да работят в системата на образованието.

Това заяви началникът на Инспектората във Враца Галина Евденова. „Идеята ни за подмладяване на кадрите се състои не само в тяхното привличане и назначаване, а и в тяхното мотивиране, задачата ни е да ги задържим на работа”, коментира тя. Въпреки, че от тази година минималните основни заплати на младшите преподаватели са се увеличили и ще получават не по-малко от 530 лева на месец, обаче мераклиите да работят учителската професия не са много. През учебната 2013/2014 година преподавателите до 30-годишна възраст са едва 242.  Справка на инспектората сочи, че най-голям е броят на застаряващите учители, на възраст от 51 до 60 години. Над 60-годишна възраст учителската професия практикуват 284 човека.

Вече се усеща недостиг на кадри по чужд език, алармираха още от образователната институция. На сайта на Регионалния инспекторат по образование са обявени свободните позиции. Липса на интерес от квалифицирани преподаватели има и в по-малките и отдалечени места в общината.




2014-09-12 11:24:18