Напредва строителството на оранжерията край Мездра

Напредва строителството на оранжерията край Мездра

Строителството на новата оранжерия край Мездра напредва бързо и се очаква да приключи до края на месец ноември.

Модерната оранжерия край железничарския град е разположена на 35 дка. площ и в нея ще се отглеждат домати и краставици. Зеленчуците ще бъдат отглеждани по хидропонна технология от холандски семена.

Съоръжението включва също когенерация на газ, която ще произвежда отопление и ел.енергия за цялата оранжерия. В близост е изградена и помощна сграда. Освен офиси, там се помещават складовете за обработка и сортиране на зеленчуците, съблекални и помещение за хранене на бъдещите работници.

Инвеститор на проекта е мездренската фирма ЕТ „Озирис”. Собственик на инвестицията е Цветан Йорданов, който е един от най-младите земеделци в региона. Целта на фермера е да произвежда зеленчуци, които да предлага на българския пазар. Идеята идва от това, че през последните години родната стока по пазарите е със символично участие, а потребителите искат български краставици и домати.

Първа копка на модерната оранжерия бе направена в края на месец юни миналата година. Общата стойност на инвестицията е 8 млн. лв. От тях 1.49 млн. лв. са субсидия по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, а останалите са кредити и собствени средства. Изпълнител на строително-ремонтните работи е „Инертстрой Калето” АД- Мездра.

По предварителни разчети в оранжерията се очаква да бъдат разкрити 22 нови работни места.

 

 




2014-06-28 09:41:25