С пощенска марка отбелязват 40-годишнината на АЕЦ „Козлодуй”

С пощенска марка отбелязват 40-годишнината на АЕЦ „Козлодуй”

40-годишнината от пуска на първи блок на АЕЦ "Козлодуй" бе отбелязана с юбилейна пощенска марка. Тържествената церемония се състоя на 20 май в Музея на съобщенията в Централна поща, София. Печатът за валидирането й беше поставен едновременно от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и изпълнителния директор на централата Иван Генов.

По повод кръглата годишнина министър Стойнев поздрави ръководството на атомната електроцентрала и за изключително добрите резултати през 2013-а година. През второто полугодие на 2013 г. производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" се увеличи с 5% в сравнение с предходните шест месеца, след промените в Закона за енергетиката, и днес отчитаме печалба, каквато не сме имали през годините, подчерта министърът. Всичко това е в резултат от новия стил на работа на централата и съвременните предизвикателства пред нея – удължаване живота на 5-и и 6-и блок и, разбира се, бъдещото изграждане на 7-ми блок. Убеден съм, че през следващите 20-30 години с новите инвестиции в АЕЦ "Козлодуй" ще продължим да говорим положително за атомната енергетика в България, която дава най-евтината енергия за потребителите и бизнеса, допълни Стойнев.

Четири десетилетия Първа атомна остава най-големият производител на електроенергия у нас. Произведената от нея ел. енергия устойчиво е около 1/3 от общия енергиен микс в България. За целия период на експлоатация дружеството е произвело 538 800 гигаватчаса електроенергия, с които могат да бъдат осветени около 13 хил. града с големината на София. Филателната творба върху пощенската марка, посветена на АЕЦ "Козлодуй", е създадена от художника Тахсин Ахмед. Тя е с номинална стойност 0.65 лв., формат 25 на 50 мм, гребеновидна перфорация и тираж 11 000 броя.


Коментари2014-05-21 11:41:45