Благотворителен коктейл събра 2 850 лв. за реставрация на „Градище”

Благотворителен коктейл събра 2 850 лв. за реставрация на „Градище”

Общо 2 850 лв. за реставрация на местността „Градище” край прохода Вратцата бяха събрани вчера по време на благотворителен коктейл. Каузата успешно обедини институции и местни бизнесмени, които успяха да съберат солидната сума за по-малко от час. 

Средствата, бяха предоставени за изготвяне на архитектурен проект за реставрация и възстановяване на археологическите разкопки в местността. С този архитектурен проект Областна администрация – Враца ще кандидатства за финансиране по т.нар. Норвежка програма, която предвижда подобен род дейности.

Събитието бе организирано от зам. областния управител Борислав Банчев. С дарения, освен него се включиха също народният представител Тотю Младенов, кметът на Общината инж. Николай Иванов, зам.-кметът Николай Йорданов, директори на институции, бизнесмени и общественици.

Всички дарения бяха вписани в ръчно изработена Книга на дарителя, която по-късно ще бъде изложена в музейната експозиция на крепостта.

По време на благотворителния коктейл бе учреден и Инициативен комитет с председател Борислав Банчев. За почетен председател пък бе избран Герго Чернев.

Вече седем години археолозите доц. Нарцис Торбов и Александра Петрова проучват крепостта край прохода „Вратцата” и век по век разкриват историята на древна Враца. Идеята е Крепостта Градище да бъде възстановена в цялост и да се превърне в привлекателно място за туристите.

Благотворителната кампания продължава. В инициативата може да се включи всеки, който иска да подкрепи идеята да съживим древния дух на Враца.


Сн.1
Сн.2
Сн.3

Коментари



2014-04-11 10:52:20