Tестват нов апарат за безкръвни операции

Tестват нов апарат за безкръвни операции

Със свръхмодерен апарат ще оперират лекарите във врачанската болница, съобщи директорът й Светозар Луканов. С негова помощ могат да се правят безкръвни операции, които са по-малко травмиращи за пациентите.

„Уредът „Тъндърбийт” съчетава в себе си електронож, ултразвук и ултрасижън. Апаратът е изключително щадящ, лесен е за работа. С него се работи бързо и качествено - избягва се употребата на конци, използват се значително по-малко консумативи, намалява се времето на операцията, премахват се рисковете от усложнения и кръвоизливи, пациентът се възстановява по-бързо, намалява се и пост оперативният период. С една дума - рисковете за пациента са сведени до нула”, обобщи предимствата на новата апаратура Луканов.

В сряда д-р Емилиян Кюркчийски и асистиращият му лекар - д-р Иван Чолашки, тестваха апарата и извършиха първата безкръвна операция на жлъчка.

„Апаратът е последна дума на техниката, предоставен ни е от водеща фирма на пазара и ще се използва от специалистите в нашата болница експериментално за седмица-две”, обясни още Светозар Луканов. „Хирурзите поискаха да бъде дооборудвана поне още една операционна зала. Този апарат е стъпка напред. Ако специалистите решат, че им е нужен, болницата ще го купи”, допълни още Луканов.

Според лекарите и медицинския екип новата апаратура е единствения начин болницата да подобри своето състояние, включително и финансово.

 


Коментари



2013-11-14 16:11:14