Парите за болниците в областта не стигат

Парите за болниците в областта не стигат

В четвъртък в РЗОК Враца се проведе работна среща между директора на РЗОК и управителите на всички 11 болници от областта във връзка с разпределението на допълнително отпуснатите от резерва на НЗОК средства за здравноосигурителни плащания.

За РЗОК-Враца за четвърто тримесечие са определени 6 287 992 за лечение по клинични пътеки и 266 785 лв. за медицински изделия. .  

Разчетите на НЗОК показват, че средствата от резерва са недостатъчни за покриване на разходите за болнична помощ и до края на годината в бюджета на здравната каса се очертава дефицит от 130 млн. лв. Поради ограничения финансов ресурс с решение на Надзорния съвет е отменена възможността за превишаване на определените месечни стойности на бюджетите на болниците. Така през октомври, когато РЗОК  плаща за дейност септември, болниците няма да получат на 100%  средствата, които са изразходили, тъй като някои от тях вече са надхвърлили определените им месечни стойности.

Управителите на болниците изразиха своите притеснения от ограничения финансов ресурс, с който ще разполагат до края на годината. Това според тях ще се отрази негативно на пациентите, на работата на персонала на лечебното заведение и на разплащането на болницата с доставчици на лекарства и консумативи.




2013-09-27 14:23:58