Успешно приключи жътвата на ечемик в областта

Успешно приключи жътвата на ечемик в областта

Успешно приключи жътвата на ечемик в област Враца.

Това съобщиха от  областна дирекция „Земеделие” в града. От засетите 30 хил. декара площи, средният добив от зърнената култура е почти 400 килограма от декар. Най-високи са добивите в общините Хайредин, Оряхово, Борован и Бяла Слатина.

Жътвата на пшеница в областта започна при среден добив от 450 килограма от декар. В региона са засети 571 хил. декара със зърнената култура. Към 8 юли за ожънати 32 % от засетите площи., засети площи

Общо 91 хил. декара са засетите площи в областта с маслодайна рапица. От нея са прибрани 31 хил. декара, като средният добив от декар е 167 кг.

Жътвата на есенници е в ход почти във всички региони на страната. На отделни места зърнопроизводителите очакват по-благоприятни условия, за да влязат комбайните в нивите след падналите преди дни валежи. От земеделските служби на този етап отчитат добиви близки до миналогодишните. Относно качеството на зърното, прогнозите са с отлични показатели и със сигурност ще има производители, които ще ожънат много качествена пшеница.




2013-07-12 09:19:30