Дават 145 лв. рента за държавна земя

Дават 145 лв. рента за държавна земя

Над 19 хил. дка. земеделски земи, от държавния поземлен фонд на територията на област Враца бяха предложени на търг за отдаване под аренда на 9 юли. Най-много свободни имоти бяха отдадени в землището на Козлодуй с обща площ около 2 хил. дка. и в землището на Бутан, където свободните имоти са с обща площ около 1 000 дка.

Сградата на областната земеделска дирекция във Враца събра общо 27 представители на фирми, които търгуваха ползването на ливади и ниви за срок от 10 стопански години и пасища и мери - за 5 години.

Най-скъпо струваща се оказа арендата в землището в Козлодуй. За него бе дадена и най-високата цена от 145 лв./дка. за една стопанска година от монтанската фирма „Дива Агро“-ЕООД. Началната тръжна цена за отдаване под наем и аренда на ниви бе в размер на 25 лв./дка за една стопанска година. При ливадите цената тръгваше от 7 лв.-дка, а за пасища и мери земеделците трябваше да платят минимум 6 лв./дка.

Директорът на областна дирекция „Земеделие” - Враца Мирослав Комитски предстои да сключи договори за аренда със участниците спечелили търга след изтичане срока на обжалване на протокола от проведения търг.


Коментари



2013-07-12 13:43:45