Най-хубавите краставици са в Зверино

Най-хубавите краставици са в Зверино

Едни от най-хубавите краставици в България се произвеждат в мездренското село Зверино.

Традициите в производството на оранжерийни зеленчуци са спомен от времето на социализма, докато тук идва Йордан Величков. Неговата фирма ЕТ “Йордан Величков-ВЛАДИ” закупува неработещата и полуразрушена оранжерия през 2009 г. Така, след възстановяване и модернизация, вече четири години в нея се отглеждат краставици. Те са разположени на 30 дка и дават три реколти: от януари до май, от май до август и от август до декември. Тук се осъществява затворен цикъл на производство- от отглеждането и беритбата, през обработката, фолирането и заготвянето в кашони или чували в зависимост от изискванията на клиента. В оранжерията работят 32 човека под ръководството на агрономите Иван Иванов и Диана Христова.

“Всяка година избираме различни сортове холандски краставици, тъй като експериментираме каква реколта ще дадат, разказва агрономът Иван Иванов. За тази сме избрали “Пролог”, “Роксана” и “Шейла”. Това са високодобивни, устойчиви на различни неприятели хибриди, с отлични вкусови качества”.

Отглеждането става на хидропоника и растенията са във вода, а не в почва. Целият процес се управлява от модерна машина на унгарската компания “Бринкман”. С компютърни системи агрономът решава от какви вещества имат нужда краставиците. Оранжерията разполага с оросителна система и влажността в нея е 75 %, както и с такава за растителна защита. От 2013 г. е изградена система SOL, с каквато могат да се похвалят само най-модерните оранжерии. Тя служи за подхранване с въглероден двуокис на растенията, което увеличава добивите с до 40 %.

Може би и затова 2013 г. изключително успешна за оранжерията в Зверино, където достигат добив от 50 тона на декар.

Друг интересен факт е, че оранжерията се отоплява с два котела на дърва и …слънчогледови люспи, които идват от маслобойната в Кнежа.

“Отглеждането на оранжерийни зеленчуци е сложна и отговорна работа, признава Иван Иванов. Вкусовите им качества се дължат не само на сорта, но и на грижите за тях. Трябва постоянно да наблюдаваш растенията и да усещаш от какво имат нужда. Затова от параджията, през жените, които ги отглеждат, до агронома- всички трябва да сме мотивирани, за да има резултат. “Те са наистина добър екип, признава и собственикът Йордан Величков. Неговата фирма разполага със 150 дка оранжерии и освен родния пазар, изнася краставици за Чехия и Германия. В момента се изготвя проект, така че през следващата година оранжерията в Зверино да се удвои, като се възстановят и останалите 30 дка.




2013-04-29 23:55:06