Да опазим пчелите

Да опазим пчелите

„Актуални проблеми на пчелната патология. Превенция и контрол на пчелните заболявания” бяха разгледани по време на съвместна информационна среща във Враца между НССЗ – ТОО - Враца и Тракийски университет - Стара Загора. На семинара присъства доц. д-р Първан Първанов,преподавател по Ветеринарна микробиология и Биология и болести на пчелите във Ветеринарномедицинския факултет на ТУ. Той запозна пчеларите от област Враца с проблемите на пчелната патология и контрола при заболяванията на пчелите. „Един от актуалните проблемие случващото се през последните години в световен мащаб явление, на намаляване на пчелната популация”, сподели доц. д-р Първанов.

Освен с производството на мед и други пчелни продукти, пчелите играят основна роля и в екосистемата. През последните години учени и еколози са насочили поглед именно към този проблем, който за момента неполучава еднозначен отговор. Има различни предположения относно причинителите за проблема, свързани с използваните в селскостопанската практика пестициди, генетично модифицираните култури, температурни отклонения при отглеждане на пчелното пило, близкородственото развъждане, високоволтово напрежение и ретранслаторите на TV и GSM оператори, грешки в технологиите на отглеждане, стресът, въздействието на различни патогенни – вируси, бактерии, паразити и др.

Една от най-разпространените болести при възрастните пчели е нозематозата, която се причинява от вътрешноклетъчен паразит, локализиран в епителните клетки на стената на средното черво. „Пчелини със Синдрома на празния кошер се откриват в почти всички райони на страната. Обезлюдяването настъпва чрез постепенно намаляване броя на пчелите в кошерите, докато остане само пчелната майка с 20 – 30 пчели и накрая само семейството”, допълва доц. д-р Първанов.

В България проблемът е свързан предимно с инфекция, причинена от паразита Nosema ceranae. Инфекцията, се проявява в нова форма без клиничните признаци, характерни за нейния предшественик – Nosema apis.

В края на срещата експертите от ТОО на НССЗ - Враца представиха възможностите за кандидатстване по Националните програми по пчеларство, по мерките 112 „Млад фермер” и  м. 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, по която НССЗ изготвя проектите безплатно.




2013-04-26 13:27:41