ВМРО почете паметта на революционер

ВМРО почете паметта на революционер

През 1924 г. над с. Сугарево е погребан големият водач на ВМРО Тодор Александров. Годишнината от гибелта му събра стотици патриоти от България и Македония. На събитието присъстваха Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Милен Михов, Атанас Стоянов, Красимир Богданов, Борис Вангелов, наследници на родовете от Македония: Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, внукът на Тодор Александров, много членове и симпатизанти на ВМРО. За честването пристигнаха и представители на ВМРО от Враца и Монтана. Слово за живота и делото на легендарния българин произнесе председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Кой е Тодор Александров? Роден в Щипския квартал Ново село, син на учители, а и самият той учител. Влиза рано в редиците на ВМРО. За дейността си е арестуван и изпратен на заточение. След Младотурската революция е един от първите, които осъзнават измамата на новото османско правителство, обещаващо братство и равенство на всички поданици на империята. Александров възстановява структурите на ВМРО и отново повежда борбата с поробителите. По време на войните за национално обединение ръководи чети в Македония и спомага за освобождението на много населени места. Общонационалната покруса от решенията в Ньой не пречупва железния революционер. Той отново възстановява нелегалната дейност на Организацията, този път изправена срещу новите подтисници на българщината – сърби и гърци. Това, което не успяват да свършат враговете на българската кауза постига Комунистическият интернационал. Целящ да превземе революционните организации в Европа, той се опитва да вплете в мрежата си и ВМРО. На 31 август 1924г., Тодор Александров е поразен от предателска ръка. 20 години по-късно, Енциклопедия Британика го определя като „некоронованият крал на македонските българи“.

Примерът на Тодор Александров вдъхнови десетки новоприети членове на Организацията, които положиха клетва за вярност пред Отечеството, с обещанието да бранят българщината навсякъде, където тя е в опасност.


2
3


2021-09-07 09:33:51