Дават старт на фолклорен фестивал в Брегово

Дават старт на фолклорен фестивал в Брегово

Фолклорният фестивал "Хоро се вие край Тимок" ще се проведе за първи път в Брегово. Поканени са 15 състава за автентичен и обработен фолклор от населени места в община Брегово и други общини на Видинска област. Събитието е част от 4-дневната програма, с която пограничната община ще отбележи празника си - Успение Богородично, честван на 15 август, обясни координаторът по подготовката на фестивала Лора Сурчелова.

"На 12 август стартираме от 10:00 часа с "Панаир на занаятите", представен от "Арт базар Видин" и производители на вина от Ново село. В 17:00 часа е фолклорният фестивал "Хоро се вие край Тимок". Програмата започва с представяне на старинни оръжия - тюфекчийство, от Иво Иванов, местен жител. Фестивалът ще бъде съпътстван също от изложба на народни носии, представяне на "История за Брегово" от проф. Бончев чрез разказвач, курбан, народни песни и танци от Северозападна България. Специален гост ще бъде ансамбъл "Дунав" от Видин. След ансамбъла "Дунав" ще свири духов оркестър "Дунавски ритми" от село Антимово, който ще весели народа.", заяви Сурчелова.  

На 13 август от 10:00 часа ще се проведе "Детско утро" със спортни и занимателни игри. Вечерта програмата ще продължи от 20:30 часа с изпълнения на оркестър "Хармония". На 14 август започва традиционният събор на град Брегово. По този повод от 20:30 часа ще има "Вечер на музиката и забавата" с участието на Рени и Румяна Попова. Концертната програма ще бъде съпътствана от лазерно шоу.

На 15 август от 10:00 часа ще бъде отслужена празнична литургия в местния храм "Успение Богородично", от 20:30 часа ще се извие "Хоро на мегдана с духовата музика на Брегово".

 
2021-08-02 11:17:48