Миналото оживя в Археологически комплекс Калето

Миналото оживя в Археологически комплекс Калето

Късната античност и средновековие оживяха за пореден път край крепостта „Калето“ в гр. Мездра. Това стана по време на Седмия фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра“, който се проведе през почивните дни.

Във форума взеха участие повече от 70 индивидуални реенактори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха живота по нашите земи през късната античност, ранното и късното средновековие. Исторически реконструкции на автентичния бит, занаяти, култура и изкуство, кухня и воински умения на обществата, населявали Дунавска България през периода VII-XIV век направиха своеобразен мост във времето и пренесоха зрителите в една безвъзвратно отминала, но величава и пълна със загадки епоха. За да знаем миналото си, да ценим настоящето и да градим успешно нашето бъдеще. Най-малката участничка бе столичанката Лора, само на годинка и четири месеца, заедно със своите родители Тодор и Мариета Тодорови.

Фестивалът бе официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов.

Посетителите на комплекса имаха възможност да се запознаят със средновековни занаяти: изработка на защитно въоръжение - шлемове, брони, ризници, ръкавици и др., ковачество, дървообработка, свещолеене, кожарство, керамика, обработка на метали и металопластика - медальони по автентични образци, накити, бижута, украшения и т. н.

 


2
3
4


2021-05-31 11:21:10