Жители и гости на Моравица честваха заедно Деня на селото

Жители и гости на Моравица честваха заедно Деня на селото

Множество жители и гости на Моравица се събраха на Летни Никулден - 22 май по стар стил, за да отбележат заедно Деня на селото. По този повод в двора на ОУ "Васил Кънчов" официално беше открита детска и фитнес площадка. Тя е изградена по Проект „За по-красива и приветлива среда за отдих, спорт и забавление за децата и общността в с. Моравица“, реализиран от Кметство Моравица със средства по Програма РОМАКТ на Европейската комисия и на Съвета на Европа, както и с финансовата подкрепа на Община Мездра.

Честването на празника започна с водосвет, отслужен от енорийския свещеник Дилян Иванов, след което кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметът на Моравица Росен Ценов прерязаха лентата на новата придобивка. Сред гостите на тържеството бяха също председателят на Общинския съвет Яна Нинова, Алекс Райкова - фасилита̀тор, и Багрян Максимов - регионален координатор на Програма РОМАКТ, общински съветници, кметове и кметски наместници на села.

По-сетен отец Дилян освети овчия курбан за здраве и берекет на селото, дарен от кмета на Моравица и приготвен от майстора готвач Тихомир Благоев.

В знак на благодарност за оказаната подкрепа при изграждането на новата площадка, както и при реализирането на други местни инициативи,  Ценов връчи на кмета на Мездра благодарствено писмо и благодари на всички, подпомогнали реализирането на проекта.

За празника на Моравица на сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на Детска градина „Роза“ и ученици от ОУ „Васил Кънчов“, танцьори от Ансамбъл „Мездра“ и от Фолклорен танцов клуб „Луд Гидия“, Смесена фолклорна група „Морава“ и Фолклорна група „Славей“, народните певици Пенка Гергова и Михаела Христова, младите вокални изпълнители от Сдружение „Новото поколение на талантите“ Данита Павлова, Тереза Стоянова и Ева Христова, поетесите Дарина Цветкова и Иванка Гьонова, оркестър „Дар“ и др.


1
2
3


2021-05-25 14:20:47