Вярващи отбелязаха Летни Никулден с курбан и водосвет

Вярващи отбелязаха Летни Никулден с курбан и водосвет

Множество жители и гости на мездренското село Типченица се събраха на Летни Никулден - 9 май по нов стил, пред православния параклис "Св. Никола Летни" в местността "Креща", за да запалят по свещичка и да се помолят за здраве.

На този ден Българската православна църква почита едно от паметните за целия християнски свят събитие - Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец от гр. Мира, Мала Азия в гр. Бари, Италия. Тази година Летни Никулден съвпадна с друг голям християнски празник - Томина неделя, на който почитаме паметта на един от 12-те Христови ученици - апостол Тома.

Водосвет за благополучие на старопланинското селище отслужи енорийският свещеник Васил Николов, а сем. Георги и Лидия Нинови, които са основни дарители за построяването на храма, дадоха традиционния курбан. Както повелява канонът, отец Васил освети овнешката курбан чорба, приготвена от майстора-готвач Василка Христова, след което всички седнаха на обща трапеза.

Сред дошлите да уважат двойния празник бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, кметските наместници на Типченица Георги Димитров и на Лютидол Никола Николов, спомоществователи.

"Радвам се, че през последното десетилетие този празник се утвърди като традиция, сподели Георги Нинов. Празник не само за Типченица, но и за хората от околните села. Надявам се, че така ще продължи и занапред. За да предадем тази хубава традиция и на следващите поколения."

Параклисът "Св. Никола Летни" е съграден досами останките на средновековен манастирски комплекс, датиращ от времето на Втората българска държава (XIII в.), чийто патрон е светецът-покровител на нивите и лозята и повелител на дъждовете. Според съхранените оскъдни исторически данни, по време на турското робство светата обител три пъти е опожарявана и отново възстановявана от местните хора. След Кримската война от 1853-1856 г. манастирът е сринат до основи от заселените от османските власти в околностите на Типченица черкези. Непроходимите гори скрили неговите руини, но нищо не могло да заличи спомена за светостта на това място.

Първата копка за въздигането на храма е направена на 9 май 2009 г., а две години по-късно, на Летни Св. Никола, параклисът е осветен. Христолюбивото начинание е осъществено със средства на дарители и с безвъзмезден труд на типчене. Една част от парите са отпуснати от Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет, а останалите са дарени от "Холсим - България", Кметство Типченица, сем. Георги и Лидия Нинови, Борис Крумов, Анета Илчева, Васил Парушев, Стоян Томов и Павлин Иванов. Проектанти са арх. Иван Нинов и инж. Александър Нинов, а изпълнители на обекта - Асен Василев и Александър Стаменов.

 


2
3
4


2021-05-10 15:17:39