Намериха уникални артефакти на скоростния път Мездра - Ботевград

Намериха уникални артефакти на скоростния път Мездра - Ботевград

В началото на месец април започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път І-1 (Е-79) Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките, който спечели обществената поръчка, обявена от Агенция "Пътна инфраструктура". Научен ръководител на двата обекта в землището на с. Дърманци - в м. Злидолска бара и в м. Гламея, е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей във Враца, а заместник-ръководител Вивиан Митева. Помагат им повече от 40 работници, наети от селата Дърманци, Моравица и Руска Бела и от гр. Мездра.

Още в началото на разкопките екипът на Ганецовски попадна на интересни находки. Сред тях са бронзов тракийски печат с изображение на розета, датиращ от IV-III век пр. н. е. Любопитство будят също керамични фрагменти и кремъчни пластини от каменно-медната епоха (V хил. пр. Хр.), както и дребни османски монети (акчета) от XV-XVI век.  Най-впечатляваща според археолога обаче е ранновизантийска структура от VI век в югозападната част на сондажа, която кореспондира с идентична структура, разкрита на античната и средновековна крепост "Калето" в гр. Мездра. Извършено е и геофизично заснемане на обекта, което е показало наличието на определени аномалии в отделните културни пластове.

Другото археологическо проучване в рамките на сервитута на скоростния път Мездра - Ботевград се извършва в м. Селището в землището на с. Лютидол. На този обект работят археолозите от РИМ - Враца Александра Петрова и доц. д-р Нарцис Торбов.

Спасителните археологически проучвания на трите обекта се очаква да приключат до към 20 юни.


1


2021-04-13 14:41:19