Петя Диковска: Само Веселин Марешки може да промени България!

Петя Диковска: Само Веселин Марешки може да промени България!

Петя Диковска, водач на Патриотичната коалиция ВОЛЯ и НФСБ в област Монтана 


Петя Диковска е родена през 1979 г. във Варна, но целият й живот е свързан със Северозападна България. Завършила е Стопанска академия “Димитър Ценов” със специалности “маркетинг” и “здравен мениджмънт”. Има дъщеря на 21 години, която е професионална състезателка по водна топка и капитан на националния ни отбор за девойки. 


Г-жо Диковска, какви решения предлага вашата коалиция за изключително сериозните  проблеми на хората в областта?

Предложението за безплатни лекарства за пенсионери над 65 години  е изключително актуално за момента и ще облекчи живота на възрастните хора, защото много от тях живеят в крайна бедност. Област Монтана е с рязко намаляващо и застарявящо население с висока смъртност.  Имаме тежък демографски статус - тенденцията към обезлюдяване е 2,5 пъти по-висока от средната за страната. Искаме да увеличим всички пенсии с поне 200 лева, което ще даде глътка въздух на хората в крайна нужда.  Всички  мерки от платформата на нашата коалиция са важни, полезни и приложими.  В Монтана няма конкуренция на пазара на горивата, нито цени, дори близки до тези, които предлага г-н Марешки. Една бензиностанция със справедливи цени ще доведе до облекчение на бюджета на всяко семейство и до  икономически ръст в много сфери. За преодоляване на демографската катастрофа предлагаме мерки за насърчаване на раждаемостта. Предвиждаме родителите над 18 години със завършено средно образование да получават държавна помощ от 2000 лв. при раждането на първо дете, 5000 лева за второ и 10 000 лева за трето. Искаме всички деца до 18 години, които ходят на училище, да имат право на напълно безплатни лекарства. С оглед на това, че образованието до 16 г. е задължително според Конституцията, настояваме право да гласуват на избори да имат завършилите поне основно образование, т.е. 8-и клас.  Необразованите много лесно се манипулират и продават гласа си. Те не трябва да са факторът, който определя живота ни. Недопустимо и срамно е според мен бъдещето на България да се решава от маргинали, не споделящи ценностите  на образованите и интелигентни хора, защото не знаят за какво и за кого гласуват. Избират този, който им подхвърля дребни суми, за да му дадат своя глас. Маргинализацията на обществото е много опасна тенденция. Предлагаме също да бъде увеличен  прагът за регистрация по ДДС от 50 хил. на 100 хил. лева, което е прагматично решение и от голяма полза за дребните и средните  предприемачи. Ще повишим с два пъти оборота, при който фирмите задължително трябва да се регистрират по ДДС, защото счетоводството по ДДС е по- сложно и по-скъпо. Приложена, програмата на Патриотичната коалиция ще има незабавен ефект върху всеки аспект на живота ни. Ние сме хора прагматици, които идваме от бизнеса. Предлагаме конкретни решения на най-неотложните, жизненоважни въпроси.  Нашата формация се отличава от всички останали по това, че не влизаме в политиката за лични облаги, а искаме да помогнем на населението и на страната ни.

Какво представлява „ефектът Марешки”?

Това е първата и най-важна крачка за излизане от кризата. Много хора знаят отдавна какъв е ефектът, но бих призовала всички сега да се вслушат внимателно в думите на Веселин Марешки. Ефектът „Марешки” се усети в Монтана още през 2006 г. с откриването на първата аптека и започна веднага да променя пазара, като принуди конкурентите да понижат цените. Това облекчи положението на много болни хора. Изграждането на верига държавни бензиностанции в страната ще има огромен ефект върху икономиката на България.  Но това важно решение, предложено от ВОЛЯ и прието от НС, засега не е осъществено. Може би картелът, срещу който се опълчи г-н Марешки, има силни лостове за влияние.  Надявам се хората от област Монтана да оценят не само неговия успешен път в бизнеса, но и да осъзнаят, че усилията на Веселин Марешки в политиката са насочени към радикална промяна на цялата страна, към по-добър, достоен и спокоен живот за всички български граждани. Живот, от който много хора тук за съжаление са лишени напълно.

Бедността ли е най-страшният проблем?

Да, защото за голяма част от населението въпросът е на живот и смърт.  В момента в област Монтана има 130 малки населени места, от които 8 града и 122 села с население около 100-180 души, някои и с по-малко, основно възрастни хора над 70 години.  Повечето  нямат достъп до здравни услуги, доболнична помощ и до лекарства. Те водят всеки ден мъчителна, страшна битка за оцеляване. Тези изстрадали хора ще бъдат щастливи  да имат увеличени пенсии и да получат безплатни лекарства. Държавата от години игнорира техните страдания, а това е една огромна човешка драма, която се разиграва пред очите ни и която не може да ни остави безучастни. Програмата на Патриотичната коалиция може да спаси много човешки животи, да спести още много сълзи,  мъки, унижения. Надявам се да можем да доставим поне малко радост на тези бедстващи възрастни хора.

Какво според вас може да върне младите хора от чужбина отново по родните места?

Безработицата обезлюди областта и ако се открият нови работни места, те ще се върнат.  Но държавната политика, водена в Северозападна България от десетилетия, има измеренията на престъпление, защото и тук бе допуснато тотално разграбване, както и в цялата страна. Област Монтана има прекрасна природа, чист въздух и огромен потенциал. Но най-напред трябва да се построят и възстановят пътищата, един тунел под Петрохан е от огромно значение за нашия регион. При нас има условия за планински туризъм, за ски и сноуборд и други зимни спортове в Берковица, за балнеотуризъм във Вършец – някога известен с минералните си води курорт, който също не бе подминат от разрухата.  Там вече има интерес към къщи за гости.  Възможно е бъдат възстановени лозята и овощните градини в община Георги Дамяново, както и прочутата Лопушанска изба с признатите и харесвани в Европа вина.  Чипровската школа за килими е национално богатство, известна е в цял свят и младите трябва да съхранят  това уникално изкуство. Когато нашият регион стане по-достъпен, ще дойдат и инвеститори,  но дано да са останали хора дотогава.  В момента София се задушава от мръсния въздух.  Бързата връзка със столицата ще позволи на хиляди хора да преоткрият чистата природа и спокойствието, което им дава нашият регион, да си купят или построят къщи. Младите хора у нас и в чужбина, които искат да стартират свой бизнес  по държавни и международни програми,  все още нямат достатъчно информация и не знаят какво да предприемат.  Всичко изброено ще е  от огромна и важна крачка в правилната посока за развитието на областта.

Какво послание бихте отправили към избирателите в област Монтана?

Хората днес са угнетени, отчаяни и обезверени, не вярват на нищо, най-малко на политиците. Лъгани вече 30 години,  те не искат и да чуят поредните розови обещания, с които партиите ги заливат в момента.  Искам да помислят и разберат, че социално-ориентираният бизнес на Веселин Марешки има огромно значение за всички тях и за цяла България. Той не казва какво ще направи, а какво е постигнал.  И именно затова заслужава тяхното доверие. Призовавам ги да подкрепят Патриотичната коалиция, защото ние можем бързо да променим техния живот и цялата отчайваща реалност на Северозападния регион. Ние сме единствената политическа формация, която мисли за най-онеправданите и страдащите. Ние искаме и можем да променим вашия живот. Поискайте го и вие!

 

Номер 24 в бюлетината.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
2021-04-02 09:23:01