Цветелина Ботева: Безработицата е големият проблем на Камено поле

Цветелина Ботева: Безработицата е големият проблем на Камено поле

Безработицата е големият проблем за жителите на романското село Камено поле. Над 150 човека са без препитание. Основен поминък на хората е животновъдството.

„Хората ни са бедни и безработни. Субсидиите, които се отпускат си отиват при едни и същи лица. Млякото се изкупува на изключително ниски цени от порядъка на 40-50 ст. за литър“, споделя кметицата Цветелина Ботева.

Друг проблем в селото са кражбите, чиито извършители са малолетни. Основно обект на набезите им са необитаемите къщи, които в Камено поле не са никак малко. Крадците чупят прозорците и изнасят покъщнината, която си харесат.

„Нашето село вече е със затихващи функции. Имаме толкова много проблеми, които никой не решава. Улиците не са ремонтирани повече от 50 години. Аз съм кмет пети мандат кмет и за такива дейности вечно няма пари. По Коледа, в големите студове ни изпратиха фирма, която запълни с асфалт и кал малко от дупките, но пороят ги отнесе. Наскоро получихме заповед за почистване на коритото на реката и нерегламентираните сметища, но кой да свърши тази работа? Дори нямаме хора по програми, на които да възложим поддръжката на селото. Всичко си правим сами, ние си чистим, внасяме дърва за зимата в кметството, метем го, а особен проблем ни е и поддръжката на парковете в селото. Големи са, но кой да пратим да ги чисти и озеленява. 25 човека получават социално подпомагане в размер на 47 лв., но за тази нищожна сума никой не иска да отработи и 1 ден“, обяснява Цветелина Ботева.

В момента в селото живеят 750 човека. Все още функционираща е местната детска градина „Слънчице“. Посещава се от около 20 деца. За радост на родителите в нея предстои основен ремонт, вътрешен, външен, на покрива, предвижда се и изграждането на нови детски площадки. Дейностите са за над 400 000 лв. Работи и училището, което е със статут на защитено. В него се обучават деца само от ромски произход, интегрирани във времето.

По традиция на 22 март Камено поле чества традиционния си събор. Тази година заради високия брой болни от коронавирус в област Враца, празник няма да има.

„Нека хората да са здрави и да не се разболяват от тези „вносни“ болести. Да са щастливи, да имат семеен уют и дано пандемията си отиде по-бързо, за да заживеем нормално“, отправи надеждите си кметицата.  

 
2021-03-22 11:30:43