Само нов закон може да спре безкрайните експерименти с ветеринарите

ИНТЕРВЮ

Мирослав Първанов е роден на 26 юли 1971 г. във Враца. Завършил е СОУ “Хр.Ботев”- Враца и ВИЗВМ- Стара Загора със специалност доктор по ветеринарна медицина. Дванадесет години е работил в “Гергьовче” ООД- във ветеринарната клиника и като началник склад “Търговия на едро”. От 2006 г. има собствена ветеринарна аптека в района на автогарата. От 2009 г. започва работа като участъков ветеринарен лекар в с. Баница. Член на Българския ветеринарен съюз от 2010 г. На 1 март 2013 г. на редовно отчетно-изборно събрание на Областната колегия на БВС е избран за нейн председател.

Д-р Първанов, какъв на практика е статутът на ветеринарния лекар в нашето общество?

За съжаление, през годините многократно е бил променян статутът на нашата професия. Един от бащите на нашата наука- проф. Георги Павлов още през 1923 г. е поставил модерни основи на тази изключително важна дейност. Той пръв лансира идеите за държавни и обществени фондове за защита от епизотиите, за изграждане на държавни лечебници, за научни институти, за регламентирани пазари на живи животни. Благодарение на него България служи за модел за създаване на ветеринарно-медицинска служба в целия свят - добре структурирана и с ефективен начин на функциониране. При социализма в общи линии моделът се запазва. Големите промени идват с настъпването на демокрацията. Промените в тази дейност са белязани от крайности. От държавен, ветеринарят става частно-практикуващ лекар, а в същото време му се определят строги правила и много задължения. Многобройните промени в нормативните актове водят до несигурност на професията, липса на средства, носене на значителна отговорност за населението без нормално финансиране от страна на държавата. Това наложи и създаването на силна съсловна организация, в която се самоорганизирахме всички частно-практикуващи лекари, за да инициираме приемането на закон, който да ни приобщи към европейската практика.  

Представете ни с няколко думи Българския ветеринарен съюз?

БВС е единствената съсловна организация на ветеринарните лекари. Като такава тя е създадена със специален закон - Закон за съсловната организация на ветеринарните лекари в България, приет на 19 октомври 2007 г. Искам да подчертая, че тя не е доброволно сдружение на хора от дадена професия, ЮЛ по закона за сдруженията, каквито има за много професии и браншове, и каквито има и при нас. БВС е като организациите на хуманните лекари, нотариусите, архитектите, стоматолозите. При тези съсловни организации е взаимствана европейската и световна практика и традиции. Идеята е тези важни професии да са саморегулиращи се, самофинансиращи се и независими от държавната власт. Затова членството в съсловната организация е задължително за всички, практикуващи такава професия. При сдруженията членството е доброволно.

Кои членуват в БВС и той какви контролни функции има?

Членовете на БВС са около 1300, във врачанската колегия - 37 лекари. Тя обединява по закон всички частно-практикуващи ветеринарни лекари. При нас не членуват лекарите, които работят в държавната администрация. Те изпълняват функции по държавен контрол на дейността и затова на практика им е забранено да я практикуват частно, защото това би било конфликт на интереси. В БВС има комисия по контрол и професионална етика, която осъществява съсловен контрол върху колегите.

Кои са най-големите проблеми пред вашата професия?

Една от основните причини за проблемите е, че Закона за ветеринарно-медицинската дейност е много стар. Той е многократно и ежегодно променян. Това поражда големи противоречия, неясноти. Такива са и последните конюнктурни промени от 25 януари тази година. С тях се отменя годишния рамков договор между БВС и министъра на земеделието. Така вече втори месец на никого не му е ясно как ще се изпълнява държавната профилактична програма, която гарантира предпазването на цялото на население от опасните заразни болести. Изпълнението на ДПП се гарантираше от осигурените средства по рамковия договор, които са били в размер на около 18 милиона лева. С последните промени се предлага  да се премине към индивидуални договори между лекаря и собственика на ферма, но кой ще гарантира плащането по този договор от страна на държавата. Идеята на Министерството е тези средства да се изплащат от фонд “Земеделие”. Но тъй като това е държавна помощ се иска нотификация от Европейската комисия. Ако тя не я одобри, тогава средствата щели да бъдат осигурени от бюджета на Българската агенция по безопасност на храните и респективно МЗХ. Сами разбирате, че не може със закон да се приемат условности, които пораждат несигурност в една сфера, която има изключително важни отговорности за цялото население на страната.

Извинете, но как работите в момента при тази ситуация?

При заварено положение. До 26 април ще продължи да действа досегашния рамков договор. Притеснително е, че досега не са приети наредбите, тарифата за мероприятията по ДПП. Другият проблем, който ще се създаде, идва от това, че 50 % от животните в страната са в т.н. заден двор. Ясно е, че с такива стопани не може да се сключи договор. Това би означавало, че тези животни няма да бъдат покрити от контрола срещу заразните болести! Държа да подчертая, че в януарските промени имаше и нещо положително. Това е отмяната на участъковата система, която се счита за закостеняла и остаряла. Практиката оттук нататък обаче ще покаже дали отмяната й ще заработи.

Как реагира БВС на така създалата се ситуация?

Общото събрание на БВС на 1 март прие декларация. В нея се правят три предложения в краткосрочен план, за да се излезе от критичната ситуация. Първото е БВС да се конституира отново като единствена легитимна съсловна организация на ветеринарните лекари в обществените съвети към висшите органи на държавна власт - Президентство, Министерски съвет и Министерство на земеделието. Второто ни предложение е в изпълнение на ЗВМД от 25 януари, БВС да подготви всички нормативни документи, които да се съгласуват със съответните органи, за да се осигури нормална работа на практикуващите ветеринарни лекари. Трето - да се сезира Конституционния съд за отмяна на годишния рамков договор и направените промени в ЗВМД в нарушение на закона за съсловната организация на БВС. В дългосрочен план смятаме, че трябва да се приеме изцяло нов закон за организация и управление на ветеринарномедицинската дейност в България, с което да приключат перманентните експерименти с тази дейност.

Вярвате ли, че държавата ще направи необходимите промени, за да гарантира тази важна дейност?

Смятам, че ако бъде възстановено доброто партньорство между БВС, БАБХ и МЗХ, проблемите могат да бъдат решени. Тук е мястото да подчертая, че нашата областна колегия си партнира много добре с д-р Милчо Костурков и екипа на БАБХ-Враца. С тях работим в полза на общото благо, а проблемите ги решаваме заедно.




2013-06-01 12:22:41