22-ро издание на “АГРА” в Пловдив

22-ро издание на “АГРА” в Пловдив

В Пловдив се проведе 22-то издание на международната селскостопанска изложба “АГРА”. В него взеха участие 300 български изложители и фирми от 16 държави. За втора поредна година се провежда БиоАгра, на която се представят органични производители и преработватели. Около 1000 са заетите в тази перспективна ниша, като 80 % от българската биопродукция отива за износ. Посетителите можеха да опитат консервите, приготвени от биозеленчуците на Милен Стоянов от Мало Пещене, брашно от лимец от Вировско, както и био-вината на Албена Симеонова от Никопол.

Традиционно българската селскостопанска наука представя последните достижения на научните институти под шапката на Селскостопанската академия. Сред тях са първият български сливово-кайсиев сорт, но ботанически вид, дело на Института по овощарство, зимният пивоварен ечемик “Девиния”, с добив над 700 кг, сортът домати “Копнеж” 1 и пиперът с форма на камбанка “Зелено чудо” с големина до 300 г.

Голям интерес има и към наложилите се в практиката хибриди с марката “Кнежа”, дело на Института по царевицата, които си остават между най-конкурентните в страната. Ст.н.с. Здравко Петков представяше последните достижения на Опитната станция по бубарство и земеделие- Враца.

На “Агра”, със своя прочут в цялата страна мед от оряховското село Остров, участваше и пчелар № 1 на България Петя Иванова. Стотици млади хора се спираха, за да научат от нея за лечебните качества на меда и за бъдещето на пчеларството като бизнес.

На открита площ бяха разположили своята разработка от фирма “Дендани” ООД с. Тишевица. Те са единственият производител на семечистачни машини в България и се радват на интерес от страна на големите арендатори.

Доказателство, че врачанските фермери са винаги в крак с новостите, беше и активното им присъствие на АГРА. Венелин Димитров от “Вадим”, Георги Георгиев от Криводол, братя Виалишки от Бяла Слатина, семейство Ани, Димитрина и Светлин Илчовски от Кнежа, Младен Цолов и Емил Аврамов от Враца разглеждаха с интерес модерните решения, които предлагат водещите фирми в семената, агротехниката и торовете. Защото всички те са убедени, че модерното земеделие ще бъде печеливш бизнес, само ако непрекъснато се въвеждат иновации и нови технологии.

Иво ЙОРДАНОВ




2013-03-31 00:42:35