Министър откри трите ремонтирани хирургии във врачанската болница

Министър откри трите ремонтирани хирургии във врачанската болница

Здравният министър в оставка Десислава Атанасова откри трите основно ремонтирани хирургични отделения в МБАЛ “Христо Ботев” АД във Враца. Гости на дългоочакваното събитие бяха народният представител от ГЕРБ д-р Янко Здравков, областният управител Пепа Владимирова, Валентин Литов - областен координатор на ПП ГЕРБ, представители на РЗИ и РЗОК. Церемонията започна с тържествен водосвет за здраве, отслужен от отец Аспарух и квартета при епархията.

“Благодарим за оказаната подкрепа на МЗ, което осигури 500 000 лв. за ремонтни дейности, към които болницата добави още 63 000 лв. Работихме с бързи темпове и това, което виждате е плодът на нашия четири месечен труд. Последният ремонт тук е бил преди тридесет години. В здравното заведение работят много добри специалисти и те заслужават добри условия на труд, а техните пациенти- качествена услуга” - каза в обръщението си към медии и гости директорът на МБАЛ “Христо Ботев” Орлин Цветков - Изказвам своята благодарност и на депутата д-р Здравков, който доказа, че няма невъзможни неща. Щастливи сме, че трите отделения в болницата вече имат европейски вид и предлагат качествени медицински услуги в отлични условия за пациентите. В заключение ще добавя, че трите отделения разполагат с вакуум-система, изградена със средства на МЗ през 2012 г., предвидени са мощности и за АГО”.

“Когато дойдох за първи път в тази болница, бях стресирана от лошите условия, в които работят лекарите и се лекуват пациентите. Тогава поех ангажимент да бъдат отпуснати средства за основен ремонт и преустройство на болничните стаи. Осигурили сме средства за ремонт също на детското и АГ отделенията през 2013 година. Това, което виждам тук е плод на усилията ни във времето на рестрикция. Вложени са над половин милион лева” - сподели министър Атанасова и изказа своята радост от факта, че през последната година във Врачанската болница специализират много млади лекари в десет специалности. От свое име и от името на колегите си, благодарност изказа анестезиологът д-р Емил Еленков - най-младият специализант в здравното заведение. “В болницата са осигурени много добри условия да работим и да повишаваме нашата квалификация, усвояваме опита на своите колеги и се учим на професионализъм. Това ще задържи младите хора в България, в този град, в здравното заведение” - сподели д-р Еленков.

“Преди ремонта стаите в трите отделения изглеждаха съвсем различно - с по 6 легла, а санитарните възли бяха общи и само три на целия етаж” - разказа д-р Здравков - Днес пациентите са по двама в стая със собствен санитарен възел, отговарящи на европейските стандарти. Средствата за озвучаване и картините не са от Министерството на здравеопазването. Сега, когато обстановката стана европейска, следва да поканим световни светила в медицината, които да обучават нашите кадри, за да спре миграцията на нашите специалисти в чужбина. Що се отнася до Центъра за клетъчна терапия, интензивната ни обща работа върви по план и до два месеца израелската болница “Хадаса” ще има свой дом във Враца” - каза в заключение д-р Здравков, който спести на присъстващите, че хубавите картини и озвучителната система в отделенията са дарени от самия него.

По традиция официалната церемония завърши с прерязване на лентата от министър Атанасова, д-р Янко Здравков и директора Орлин Цветков. Последва разходка из ремонтираните отделения, разговори с пациентите, а преди да си тръгне, здравният министър провери до къде са стигнали ремонтните дейности в Детско отделение.

В момента ремонтни дейности се извършват в още четири отделения на МБАЛ “Христо Ботев”АД, които трябва да приключат до края на 2013 г.




2013-03-31 00:25:34