Отпускат 72 млн. евро за хранилище за радиоактивни отпадъци

На 15 март ще е готов техническият проект за изграждане на националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци /НХРАО/, съобщи главният му инженер Ира Стефанова. Той се изготвя от международен консорциум с участието на световно известни компании като Westinghouse Electric Spain (Испания), DBE Technology  GmbH (Германия), ENRESA (Испания) и български подизпълнители.

 „На юнската сесия на Международен фонд „Козлодуй”  ще бъдат одобрени 72 млн.евро за изграждането на първия етап на НХРАО”, подчерта изп.директор на ДП „РАО” Дилян Петров. Строителството на новото депо ще започне през 2014 г. За него бе определена площадката „Радиана” в непосредствена близост до АЕЦ Козлодуй. Тя е преминала ОВОС, както и има приет ПУП-ПРЗ. То ще бъде разположено на 46 дка площ, а заедно с охранителната зона ще заема общо 700 дка. В момента тече процедура в Министерството на земеделието за преобразуването на земята в частна държавна собственост. След като през юни се подпише договор за изграждането, през ноември можем да очакваме процедура за избор на изпълнител на строителството, която ще отнеме още два месеца и реалното строителство ще стартира през 2014 г.”, заяви Дилян Петров.

Новото хранилище ще бъде от най-модерния и надежден тип – приповърхностно-траншеен, по подобие на изградените във Франция, Испания и Белгия. Първият етап на НХ РАО трябва да е готов и да влезе в експлоатация до края на 2015 г. Той включва изграждането на 1 платформа с 66 клетки и съпътстващата инфраструктура и прилежащи сгради, обясни Стефанова. До 5 години след въвеждането в експлоатация на първия етап се започваизграждането на втория етап, които включва изграждането на втората платформа. Всяка платформа е с по 66 клетки за съхранение на ниско- и средно радиоактивни отпадъци. Пълният капацитет на НХ РАО край Козлодуй е 140 хил. куб. метра. В хранилището ще бъдат съхранявани ниско- и средно радиоактивни отпадъци от бита, промишлеността и работата на ядрената централа в Козлодуй като първият етап е предвиден за отпадъците от извежданите от експлоатация на четири блока на АЕЦ Козлодуй. В хранилището ще бъдат погребвани само отпадъци от България. Важно е да се подчертае, че в него няма да бъдат приемани високо активни отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“, както и отработено ядрено гориво, категорични са експертите на ДП РАО. НХРАО се изгражда в съответствие с Националната стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г., одобрена от Министерски съвет. През декември 2011 г. хранилището бе определено от МС за обект с национално значение, а през януари 2013 г. за стратегически обект за националната сигурност. При експлоатацията му се очаква да бъдат открити около 60 работни места.




2013-05-31 22:05:53