Мездра е финалист на Балканските Оскари

Мездра е финалист на Балканските Оскари

Културно-историческите забележителности на територията на община Мездра привличат все повече туристи дори в период на световна епидемична криза, категорично е журито на шестото издание на Балканските Туристически Оскари 2020. Церемонията за Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за развитието на полуострова и то в период на остра пандемична криза, засегнала най-вече туристическия сектор. Общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма от различни държави ще превърнат София в столица на Балканите.

Събитието ще се състои на 4 декември в София.
Археологически комплекс „Калето“- Мездра е изграден в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, спечелен от община Мездра по оперативна програма „Регионално развитие“.

От 2014 година насам традиционно се провежда фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“. "Фестивалът привлича интереса на туристите към Археологическия комплекс, което от своя страна оказва положително влияние върху утвърждаването на Община Мездра като атрактивна дестинация в сферата на културния туризъм", обяснява кметът на Мездра Иван Аспарухов.

Черепишкият манастир е основан през ХІV в. в сърцето на Искърския пролом. Историята му е драматична – нееднократно е опожаряван от турците и възобновяван от местното население. Манастирският комплекс е обогатен с Вазовия музеен кът, костницата и Рашидовата къща, свързана с интересна местна легенда. Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.
Църквата „Св. Николай“ в с. Царевец е построена към края на ХІV в. Иконостасът е от каменна зидария, измазан и изписан – единственият запазен такъв в цяла България.
Храмът е забележителен пример за старите български строителни и живописни традиции. През 1972 г. църквата е обявена за Паметник на културата с национално значение.
През 1979 г. скалните гравюри от местността Шупловица край с. Царевец са обявени за Паметник на културата от национално значение. Издълбаните рисунки са датирани към Праисторическата епоха, а от Средновековието са надписите и изображенията, разказващи за татарските нашествия и Шишмановите битки с османските завоеватели.

 

Източник: bgtourism.bg
2020-11-04 13:33:18