Стотици посетиха фестивала на средновековните традиции в Мездра

Стотици посетиха фестивала на средновековните традиции в Мездра

Стотици жители и гости на Мездра се потопиха в атмосферата на късната античност, ранното и късното средновековие. Това стана по време на Шестия фестивал на средновековните традиции, бит и култура “Калето - Мездра 2020“, който се проведе на 19 и 20 септември в Археологически комплекс „Калето“.

Събитието е от празничната програма за отбелязване на 70-годишнината от обявяването на Мездра за град и е част от дейностите за устойчивост по Проект „Добре дошли в Средновековието”. Фестивалът бе официално открит от кмета на Мездра Иван Аспарухов. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие повече от 70 индивидуални рекреатори и групи за исторически възстановки от цялата страна, които пресъздадоха автентичния бит, традиции и култура на обществата, населявали Дунавска България през античността и средновековието. По време на фестивала в своеобразния Музей на открито бяха представени на живо късноантичното наследство по нашите земи - облекло, въоръжение, войска и боен строй, ранносредновековното и късносредновековното българско облекло, въоръжение, снаряжение и войскари. Сред атракциите бяха още приготвяне и дегустация на средновековни ястия по оригинални рецепти, демонстрация на бойни умения - дуели на средновековни воини и обучение на деца и младежи в стрелба с лък и в бой с хладни оръжия.

Посетителите на комплекса имаха също възможност да се запознаят със средновековни занаяти. За особената, празнична атмосфера на фестивала допринесе и акустичен дует „Фрея” („Freija”) от Пловдив, който претвори красотата на скандинавската музика, фолклор и облекло.

 
2020-09-21 14:57:54