Магистрати оправдаха бивш шеф на врачанската болница

Магистрати оправдаха бивш шеф на врачанската болница

Врачанският окръжен съд оправда ексдиректорът на врачанската МБАЛ „Христо Ботев” Светозар Луканов. Бившият болничен шеф бе изправен на подсъдимата скамейка за това, че в периода 22.12.2014 г. до 23.05.2015 г. като изпълнителен директор на МБАЛ "Христо Ботев“" АД – Враца не положил достатъчно грижи за възложената му работа във връзка с ефективно разходване на бюджетни средства, като без да събере предварително оферти за цените от възможни доставчици на томографи, открил обществена поръчка и закупил компютърен томограф на стойност 782 970 лв. без ДДС за нуждите на болницата и от това последвали значителни щети за здравното заведение. Престъплението е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, допълват от Окръжния съд.

След щателно разглеждане на материалите по делото и разпит на свидетели днес съдебния състав напълно оправда Светозар Луканов. Решението на врачанския окръжен съд не е окончателно. То подлежи на обжалване в 15-дневен срок пре софийския апелативен съд.

„След 4 години, организирана престъпна група,  корупция и други такива определения, през специализиран съд, с последващи обвинения в безстопанственост, до недостатъчно положена грижа, днес Врачанския окръжен съд постанови - невинен!”, заяви бившият болничен шеф.

Припомняме, че преди около година Луканов беше оправдан в Районния съд заради отклоняване на около 30 000 лева. Тогава той беше изправен на подсъдимата скамейка заедно с ексшефа на МБАЛ "Христо Ботев" Орлин Цветков и бившия началник на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов. Тримата бяха подведени под отговорност, тъй като превели парите на д-р Халил от Шумен, за да отворят отделението във врачанската болница.

 

 
2020-08-04 15:51:04