10 години празнува днес ВЕЦ Калето

10 празнува днес ВЕЦ Калето

Днес ВЕЦ Калето край Мездра празнува своята 10-та годишнина. Една от най-големите новопостроени централи по река Искър произвежда зелена енергия и е гордост за екипа й. За идеята и реализацията й разказва предприемачът Тони Йорданов.

„Следващата ни логична стъпка, след натрупания опит от ВЕЦ Петрово, бе построяването на нова централа. Всички знаят, че сме патриоти и обичаме да инвестираме непрекъснато в родния си град. Логично бе да изберем подходящ терен на река Искър, където имаше голям интерес от инвеститори, но всъщност задачата се оказа непосилна за повечето от тях. Избрахме завоя на реката преди Мездра. Вече имахме строителна компания с техника и бетони. Общата инвестиция във ВЕЦ Калето е около 15 млн. лв. Тя бе открита от премиера Бойко Борисов в деня на енергетика преди 10 години, разказва Тони Йорданов. ВЕЦ Калето произвежда ток десета година и дава доходи на 9 човека. Досега произведеното количество е 1305 млн. кВтч чиста енергия, която е спестила над 150 хил. т вредни емисии в атмосферата, подчертава Йорданов.

По повод 25 години от създаването на ТПП-Враца, през 2016 г. ВЕЦ Калето получава плакет за най-мащабна инвестиция в региона., което е признание за успехите на групата фирми като инвеститори и работодатели. "Скоро планираме довършването на луксозен хотел в Мездра и бутикова изба в с. Дерманци, където ще има още близо 100 работни места.

По повод празника ще посрещнем стотици гости, както подобава на първия кръгъл рожден ден на ВЕЦ Калето. Искаме да отдадем дължимото на нашите колеги и служители, на всички, които допринасят за успехите на фирмите ни, заяви Тони Йорданов.

 
2020-06-20 07:52:04