Пети юбилеен празник на меда организира ДП “РАО”

Пети юбилеен празник на меда организира ДП “РАО”

Петият празник на меда се проведе в Козлодуй на 15 февруари. По инициатива на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” /ДП “РАО”/ в него се включиха пчелари от региона и страната. При откриването изп. директор на предприятието Дилян Петров сподели, че наистина и природата праща знамение за тазгодишния празник. При избора на площадка в района на АЕЦ специалистите на дружеството са намерили огромно количество див мед, който е бил с чудесен вкус. Това е още един знак за нас, че атомната енергия е зелена и екологична, защото пчелите са индикатор за запазена природа. Затова днес всички можем заедно да се радваме на чистите земеделски продукти, които вие сте разположили на добре аранжираните си щандове. “Радвам се, че изложението се развива и че благодарение на тази инициатива гласът на българските пчелари бе чут в Европейския парламент в Брюксел. Пожелавам успех на всички изложители и приятни мигове на посетителите на празника на меда”, завърши той.

“Това е една хубава традиция, която събира топли, интелигентни и добри хора, каквито са всички пчелари, заяви евродепутатът Владимир Уручев. Знаете, че секторът пчеларство беше забравен в ЕС. Благодарение на вас и на качествените ви продукти, както и на инициативата на българските представители в европарламента, днес ситуацията е различна. Нашият евродепутат Мария Габриел стана символ на българското пчеларство. На този отрасъл се обърна внимание, очаква се да се вземат мерки за опазване на пчелите, както и за европейско финансиране на пчелните семейства. Още сме в началото на пътя, но се надявам с подкрепата на южните държави в ЕС тези промени да бъдат приети. Очаква се още държавите- членки да подготвят тригодишни програми за развитие на този благороден сектор. Благодаря ви, че сте тук, за да ни представите най-хубавото от вашия труд. Моят ден също започва сутрин с лъжичка мед и затова от сърце ви желая успех”, поздрави присъстващите Владимир Уручев.    

Кметът на Козлодуй Румен Маноев сподели, че “има събития, в които градивното надделява и точно такъв е Празникът на меда. Искам да поздравя Дилян Петров и неговия екип, че той се превръща в очаквано събитие. Новите изложители- на млечни продукти и вина го превръщат в  панаир на качествените български производители, които жителите на Козлодуй ще оценят по достойнство. Берекет на всички участници и приятни мигове на посетителите”, пожела той.

Всички участници и гости видяха и специалното видеообръщение на българския евродепутат Мария Габриел, която отново потвърди своето приятелство и подкрепа за българските пчелари. Поздравителните адреси до изложителите от името на председателя на Съюза на пчеларите в Козлодуй, Пловдив и WIN-България поднесе Розина Русинова.

Сред гостите на празника бяха още главният административен секретар на АЕЦ Калин Стануков, директорът на дирекция “Администрация и контрол” Стефка Петрова, председателят на ОбС Мая Занева, кметовете на Гложене, Бутан и Хърлец, общински съветници и много граждани. Всеки посетител получаваше рекламни тениски и еко-торбички с логото на празника, както и талони за участие в томбола с награди. Първи имаха удоволствието да опитат от многобройните видове мед второкласниците от местното СОУ “Кирил и Методий”.

Доайени сред участниците в изложението бяха Георги Осиковски от Селановци и Цветан Сандулов от Козлодуй. Вече 35 години бай Цветан практикува подвижно пчеларство покрай Дунава. В момента има 40 кошера. През есента започва от Горни Цибър, за да може в ранна пролет да добие акациев мед, след това “събира” липа в района на АЕЦ, а след нея от едрите слънчогледи, ширнали се в козлодуйското поле. После идва ред на билките- овчарски босилек и магарешки бодил. Според него на пчеларите много вредят палежите на стърнищата и сушата. Занаятът му вече е откраднат от младите- сина, дъщерята и снахата. Той смята от тази есен да подари 10 кошера на бъдещия си зет, за да поеме и той по неговия път.

Че пчеларството вече е запалило и младите доказват ферма “Йовеви” от Козлодуй и Иванови от Остров. Лъчезар Иванов споделя, че отглеждат 750 пчелни семейства и правят подвижно пчеларство от Лесковец до Долни Вадин. Те са първо поколение пчелари и със съпругата си се занимават от 19 години. От 3 години кандидатстват по националната програма за пчеларство. Имат най-модерната пчеларска машина- финландската “Парадайз хъни”. Той е поел представителството за България, както и на кошери от стиропор. Според него не е нормално за тютюн да се дават 73 млн. лв. субсидии, а за пчеларство- 6 млн.лв. Според него директните субсиидии на кошер ще стимулират бранша, а безплатните лекарства и 50 % субсидия за машините биха го направили по-развит и печеливш.

Мед от Балкана представи Наталия Петрова от Враца, която има кошери в Люти брод и Чирен. Борис Борисов от Кула представи видинския край, а специален щанд можеше да бъде опитан родопски мед от Мадан и продукти на пловдивските пчелари.

Оптимисти за този бизнес са и от “Холи ленд”- Градешница. Георги Георгиев разказва, че произвеждат четири вида мед- акация, манов, полифлора и липов във всички разфасовки, включително и малки за чай, както и пчелен прашец.

Пчелинът със 700 семейства и пчеларското предприятие са разположени в живописното дефиле на река Огоста, непосредствено до мандра “Хаджийски и фамилия”.

Благодарение на организаторите от ДП “РАО” тази година посетителите на изложението можеха да опитат висококачествените кашкавали и сирена на мандра “Хаджийски и фамилия”, с. Градешница и новите серии бели и червени вина на “Винпром Русе”. Голям интерес предизвикаха и прополисовите кремове, произведени от Стоянка Петкова от Габрово. Не по-малко атрактивни бяха щандовете на ателие “Декор” на Таня Цветкова от Враца и работилница “Грийн хоби дриймс” на Нина Маринова от Сливен. Ателие “Декор” представи свещи и сувенири от пчелен восък, оригинална керамика за мед и вино, сватбени подаръчета с мед, както и оригинални мартеници. Акцент в работилницата на Нина Маринова е изработката на сувенири от екологично чисти продукти- например рециклирана хартия. От нея тя прави картички, пликове, бележници, както и оригинални мартеници с билкови послания.

Петото юбилейно издание на Празника на меда бе успешно за участници и посетители. Това доказва, че идеята на ДП “Радиоактивни отпадъци” да представи местните производители на чисти продукти е много добра и среща подкрепа. Дано следващите издания на Празника на меда бъдат още по-богати и изпълнени с интересни инициативи.




2013-03-28 11:30:11