Земеделци зарязват във Враца

Земеделци зарязват във Враца

За 10-та поредна годна зам.-председателят на ЗНС - Явор Хайтов гостува във Враца на 14 февруари. По традиция той заряза лозите в двора на клуба на научния работник във Враца и поздрави събралите се представители на врачанската задруга с честването на един от най-земеделските празници - Трифон Зарезан. На срещата присъстваха и врачанските общински съветници Светослав Арнаудов, Пламен Ганецовски, д-р Георги Комитски и земеделският производител Георги Димитров.

И тази година Хайтов носеше бутилка хубаво вино, “но червено!”.  За жалост виното му неучаства в традиционния конкурс, защото такъв нямаше. Причината, която подхвърлиха шеговито събралите се земеделци бе, че “повечето от тях или са отдавна пресушили бъчвите, или виното им се е вкиснало”.

“Днес сме се събрали по традиция, за да почетем един от най-българските земеделски празници - Трифон Зарезан, който според нас е най-земеделският празник. Радвам се, че отново сме тук и спазваме вече наложилата се традиция в годините - да празнуваме този светъл празник”, каза Георги Димитров и предостави думата на Явор Хайтов.

“Благодаря на всички гости, защото това не е само професионален, а всенароден общ празник за берекет, здраве, щастие и успех на всички. Не може да не кажем голямо благодаря и на Миронов, защото той с дух и желание, и много голямо търпение събира всички тук. Хубаво е да се видим, в края на зимата или началото на пролетта, да се видим как сме иззимували, да си кажем какво ни предстой за хубавата пролет и да се готвим за нови радости, нови успехи, здраве и радост, и дано да е останало още вино в бъчвите, ако - не, убеден съм, че в магазините има и от най-хубавото вино - врачанското!, каза Хайтов.




2013-03-28 10:14:18