С авто-мото шествие в Моравица отбелязаха Освобождението на България

С авто-мото шествие в Моравица отбелязаха Освобождението на България

Жители и гости на второто по големина село в община Мездра - Моравица, отбелязаха подобаващо 142-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго. Организатори на проявата бяха местното кметство, Основно училище „Васил Кънчов“ и Народно читалище „Светлина 1926“.

Честването на националния празник започна с авто-мото шествие, което тръгна от емблематичния за това населено място самолет, разположен на входа откъм Мездра и Руска Бела, премина по улиците на селото и спря пред войнишкия паметник, където се състоя общоселско тържество.

За мястото, ролята и значението на 3 март 1878 г. в българската история говориха кметът на Моравица Росен Ценов и Рени Влахова, директор на ОУ "Васил Кънчов". Ученици от моравишкото школо изнесоха литературно-музикална програма, посветена на Деня на Свободата, а младата народна певица Елена Митова изпълни песента „Ясен месец веч изгрява“.

Гости на тържеството бяха секретарят на Община Мездра инж. Светлана Мицева, общинският съветник Десислава Костова и Велислава Маринова, главен експерт в Община Мездра.

Празненството завърши с поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник, въздигнат в центъра на селото през 1936 г. В навечерието на 3 март, в три поредни вечери, в салона на училището бяха прожектирани българските игрални филми "Време разделно", "Козият рог" и „Под игото“.


1
2


2020-03-04 15:14:42