Първи празник на пчеларя в Криводол

Първи празник на пчеларя в Криводол

На 7 февруари в читалище “Н.Й.Вапцаров-1924” в Криводол се проведе научно-практическа среща, посветена на пчеларството. Идеята се реализира с участието на общинска администрация и всичките 11 читалища от Ботунския край. Целта на организаторите бе да се възродят позабравените традиции от тази перспективна дейност, даваща доходи и здраве на практикуващите я.  Пчеларството е познато и развито в община Криводол още от миналия век. Много хора, дали за удоволствие или за препитание, се обръщат все повече към отглеждането на пчели и производство на пчелни продукти.Като най-стари пчелари от Криводол се споменават - Цено Костадинов и Йото Йотов. До 90-те години на миналия век в Криводол е имало пчеларско дружество, но по различни причини то е преустановило дейността си.Днес пчелари има във всяко населено място от Ботунския край. Това мотивира читалището в Криводол да инициира среща на всички производители в навечерието на техния празник - свети Харалампий. Тя бе уважена от зам.-кмета Диана Милетиева, а специален поздравителен адрес изпрати кметът Петър Данчев. Срещата започна с лекция на тема “Апитерапията и пчелните продукти” представена отмедицинската сестра Геновева Кунчева, която от години практикува медолечение с кабинета си във Враца. Тя подробно представи медния масаж, профилактиката с пчелни продукти, инхалации при астма, както и лекуването на кожни проблеми като удебелени стъпала, пети, кокоши трън, брадавици и мазоли. Пчелните продукти помагат и при лечение на псориазис, изгаряния, афти, пародонтоза, стомашни заболявания и неврози.

Главният библиотекар на криводолското читалище Христина Кръстева представи презентацията“Пчели - начин на отглеждане, пчелни продукти и пчеларство”.

Най-голям интерес предизвика изложението на пчелни продукти, произведени от пчеларите от общината. Всяко читалище бе подредило свой кът, на който своята реколта представя медарите от съответното село. Всички “щандове” бяха умело аранжирани от читалищните дейци и пчеларите. Различни видове мед и пчелни продукти на изложението представиха Захари Димитров, Димитър Димитров, Мариана Нисторова от Криводол, Иван Здравков от Главаци, Хаджийски и фамилия от Градешница, Димитър Димитров от Осен, Игнат Каменов от Лесура, Мариета Валентинова от Краводер, Бети Тончева от Ракево, Красимир Гешев и Манол Каменов от Галатин, Ивка Кирова от Ботуня. Специално внимание заслужава и Тодор Тодоров от Пудрия, който вече повече от 20 години развива своя пчелин, наброяващ повече от 100 кошера. Водосвет за здраве и богата реколта отслужи отец Николай. Както повелява традицията дегустацията започна с впечатляваща пита с мед /дело на Галя Маркова/, поднесена от пременената в народна носия Румяна Ценова. Най-малкият посетител на изложението бе Ванина Рашоевска, дошла да види изработените от татко Пламен традиционни дървени паници и лъжици.

В пълната зала пчеларите можеха не само да се похвалят със своя мед, но и да обменят тънкостите на този занаят. За всички имаше и безплатни семена от медоносното растение лофант.  

Бай Иван Здравков - пчелар от с. Главаци разказа следната история: “Срещнали се двама приятели и от дума на дума стигнали до това, че единият има в джоба си изкаран един лев. До края на разговора им станало така, че и другият си тръгнал с един лев в джоба. Казвам това, защото една идея, споделена от двама, става реалност. Ако бях по-млад, щях да приема пчеларството като професия и да получавам добри доходи от него и никога нямаше да се редя пред бюрото за безработни. Повярвайте, от опит го знам, в пчеларството има хляб.”

По време на срещата възникна идеята за създаване на общинско дружество на пчеларите. Полезната и приятна среща за пореден път доказа, че екипът на читалище “Н.Й.Вапцаров” винаги усеща пулса на живота в Криводол и е място за изява на всички, не само в културната сфера. Затова хората от общината го обичат и винаги изпълват до краен предел неговите зали и салони.




2013-03-27 17:53:05