Румяна Ангелова: “Лъжите на правителството нямат край”

До 31.01.2013 г. зърнопроизводителите трябваше да получат полагащите им се евро субсидии. Тази дата е фиксирана от години, но по думите на председателя на Съюза на зърнопроизводителите във Враца, Румяна Ангелова и тази година са били излъгани от правителството.

“Трябваше да ни дадат евро субсидиите, парите трябва да получаваме до тази дата всяка година, но както предходните 4 години, така и тази останахме излъгани. На среща в София разбрахме, че пари в бюджета няма. Похарчени са дори и парите от фискалния резерв - там са останали малко над 2 млрд. лв., които са неприкосновени. И тази година правителството ще чакат март и април да могат да съберат пари за нас, от данъци и облагания. Това бе поредната лъжа. Четири години става все едно и също, техните лъжи край нямат. Мога да кажа, че за този период, правителството не е направило нищо в сектор земеделие и в частност за нас зърнопроизводителите. Ние сякаш сме забравени”, поясни Ангелова. В момента от Съюза на зърнопроизводителите във Враца провеждат събрания, на които обсъждат по-нататъшните си действия - дали да има протести и под каква форма да са те. След като вземат решение ще го изпратят до националната организация, както ще направят от всяка една регионална организация, от където пък ще се излезе със становище какво да се прави.

Според председателят и зърнопроизводителите, нито една от четирите договорености между правителството на ГЕРБ и тях не е изпълнена. Те припомнят, че кабинетът “Борисов” е обещал и подписал споразумение за намаляване ставките на горивата, които се ползват за земеделско производство, поели са били и задължение да осигурят национални доплащания по 10 лева на обработваем декар земя, които фермерите трябва да получат през 2013 и 2014 година, но в тези пари не са били предвидени в бюджет 2012, нито фигурират в тазгодишните планове.

Зърнопроизвоителите са недоволни и, че правителството планира да въведе задължението зърното да се търгува без ДДС. Ако гласът им отново не бъде чут, браншовиците обмислят възможността за масови протести. “Земеделието не е приоритет за правителството на ГЕРБ. Политиката, която то следва, поставя на изпитание конкурентноспособността на аграрния отрасъл в България, а на нас ни омръзна да ни лъжат”, категорична е Ангелова.

 




2013-03-27 15:56:53