Прието е решение за повишаване мощността на двата работещи блока

Прието е решение за повишаване мощността на двата работещи блока

На 1 февруари мениджърският екип на АЕЦ Козлодуй ЕАД проведе годишната си среща с медиите. На нея присъстваха изп.директор Валентин Николов, евродепутатът Владимир Уручев, зам.-изпълнителните директори Александър Николов и Мария Илиева, както и изп.директор на АЕЦ- Нови мощности ЕАД Любен Маринов.

“През 2012 г. АЕЦ Козлодуй е произвела 15 785 217 МWh електроенергия, което е 33.6 % от националното електропроизводство, заяви изп.директор Валентин Николов. Приходите от продажби на дружеството са 805 млн. лв., а печалбата след данъчно облагане- 158 млн.лв. За добрите резултати способстват и съкратените срокове на ремонтните кампании, които отбелязват абсолютен рекорд- 33 дни за 5 блок и 35 дни за 6-ти. През миналата година АЕЦ Козлодуй е реализирала 61 % от произведената енергия на регулирания пазар, а 39 % на свободния. От продажбите на регулирания пазар централата е загубила 35 млн.лева, но иначе увеличението на цената на електроенергията за битовите потребители е щяло да бъде 24%, а не 13%, заяви Николов.

В сферата на безопасността безспорен успех са резултатите от стрес-тестовете и мисията OSART, които потвърждават, че експлоатационната безопасност на нашата централа е на високо ниво и по тези показатели би могло да се класира като една от десетте най-добри централи в света, категоричен бе изп.директор на АЕЦ.

“Приоритетните проекти на централата за 2013 г. са продължаване срока на експлоатацията на 5 и 6 блок и оптимизиране на производството чрез повишаване на топлинната мощност на двата блока до 104 %. По отношение на първия приоритет Николов подчерта, че напредва комплексното обследване, което се осъществява от консроциума РЕА-ЕДФ и вече са приети отчетите по първите три етапа от работата. До края на тази година ще стане ясна стойността на необходимите инвестиции, като по предварителни данни тя е около 200 млн.евро, но част от дейностите вече се изпълняват. Вече е прието и решение на СД на централата за повишаване мощността на двата работещи блока. Третият стратегически наш приоритет си остава изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ, заяви в заключение Николов. 




2013-05-31 19:02:29