Лечебни извори и древни местности омайват туристи в Лесковец

Лечебни извори и древни местности омайват туристи в Лесковец

Събор празнуват днес жителите на китното крайдунавско село Лесковец. В населеното място постоянно живеещите са около 400, но красивата природа привлича туристи, които с интерес разглеждат населеното място. Лесковец се слави с множеството си извори. Особено атрактивна е централната чешма на селото, изрисувана с народни елементи и славеща се с чудодейните си качества. Всяка есен чешмата е задължителна спирка за участниците във веломаршрута „Дунав Ултра“.

„Всеки посетил Лесковец е впечатлен, особено интересно е нашето село за чужденците, които с любопитство го разглеждат. Идват ни гости дори от Америка, изкушени от природните ни красоти, но и от местните гозби. Не пропускат и да посетят културно-историческата местност „Вариана“, където била изградена крепост от римляните още през 3 век“, споделя за „Северозапад днес“ кметицата на селото Галина Светозарова.

През последните години се работи в посока подобряване облика на селото не само по отношение на инфраструктурата, но и в културно естество. В началото на лятото вече 4 години се провежда фолклорният фестивал „Сребро в косите, песен в душите“, като тазгодишното му издание събира най-много участници - над 170, от различни населени места. След Великден се чества с курбан и водосвет празника на църквата „Света Троица“. Извършват се и ремонти на различни места в Лесковец. Сградата на местното кметство е освежена, поставени са и камери, с които се осигурява 24-часово видеонаблюдение. Предстои основен ремонт на сградата, в която се помещава читалището (бивша Здравна служба). Асфалтирани са 650 метра от ул. „Георги Димитров“.

„От изключителна важност за хората е асфалтирането на улиците, но не винаги разполагаме със средства затова. Очаквам трошен камък, с който ще насипем 3 участъка. За пореден път ще настоявам за асфалтиране на пътя Оряхово-Лесковец, който е в плачевно състояние. Поддържаме уличното осветление и чистотата в селото. Започнахме ремонт на сградата на пенсионерския клуб. Поставени са ново осветление и ламинат, стените са пребоядисани. За 10-годишнината на клуба, която ще честваме наесен , съм обещала да закупим и нови маси и столове. За четирите години, откакто съм кмет на Лесковец мога да заявя, че 90 % от обещаното пред хората е изпълнено“, допълва Галина Светозарова. Тя заявява готовността си да се бори за втори мандат наесен.

За събора, който стартира тази вечер, е подготвена пъстра празнична програма. На сцената ще се качи танцовият състав „Дунавски вълни“-Лесковец. Очаква се за първи път в програмата да се включат и танцьори от с. Златия. В програмата ще вземе участие и роденият в Лесковец Андриян Деянов, който ще впечатли публиката с имитаторските си способности, а наесен ще бъде обект на зрителски интерес и с изявата си в предаването „България търси талант“. Фолклорната изпълнителка Цветелина и пищна заря ще са атрактивният завършек на събора.

„На всички жители на нашето село искам да пожелая да бъдат здрави, да имат благоденствие и късмет, както и весело изкарване на празника“, пожела Галина Светлозарова. 

Силвия СИМЕОНОВА

 
2019-08-23 16:15:26