Награди за просветни дейци и ученици за 24 май в Мездра

Награди за просветни дейци и ученици за 24 май в Мездра

С тържествено шествие през „Алеята на кестените“ в Мездра започна най-българският и най-цветният празник - 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничната колона от граждани - родители, баби, дядовци, деца и ученици - „пременени и пърхащи като пеперуди“, спря на пл. „България“, където се проведе дългоочакваният тържествен концерт. Сред гостите бе и народният представител от област Враца Николай Иванов. Програмата започна със стихотворението на Георги Константинов „Похвално слово за Кирил и Методий“, възпяващо най-българското дело - създаването на нашата писменост, която ни е съхранила като нация.

В своето обръщение към присъстващите кметът на Общината инж. Генади Събков с чувство на национална гордост подчерта, че „ние, българите, има с какво да се гордеем“. Вплитайки в словото си цитати от родолюбеца Вазов и възрожденеца Паисий Хилендарски, инж. Събков изтъкна значението на Кирило-Методиевото дело за опазването и укрепването на българската нация, приноса на двамата първоучители за развитието на славянската и европейската култура. „Освен създаването на азбуката, двамата братя са и педагози“ - каза инж. Събков. Наблегна на изключителната роля на техните ученици, създали множество книжовни школи и обучили на „писмо и четмо“ стотици български ученици. Особено място инж. Събков отдели на принoса на Охридската книжовна школа на забележителния Климент Охридски, „имаща характер на един от първите университети“.

„Ние откриваме последователи на двамата братя и техните ученици в днешни учители“ - каза кметът и с признателност и уважение честити празника на съвременните последователи на славянските братя – дейците на науката, изкуството и културата. Подчерта, че създаването на славянската писменост превръща Кирил и Методий в „сътворци на европейската култура“, заслужено обявени от папа Йоан Павел II за „съпокровители на Европа“.

Обръщайки се към присъстващите, в заключение инж. Събков призова: „Гордейте се, че сте българи! Уважавайте своите корени, уважавайте езика!“

Инж. Генади Събков връчи почетни знаци за принос в развитието на община Мездра на д-р Илиана Михайлова и Цветан Тодоров. Плакети за принос в развитието в просветата и културата на Общината получиха Галина Николова, Валентина Маешка, Камелия Димитрова, Лилия Христова, Христинка Иванова, Цветана Трифонова, Виолета Найденова, Петя Илиева, Христина Стоянова - педагози от учебните заведения в Общината.

Инж. Събков връчи плакети и на отличени просветени и културни дейци - Анета Петкова, Елза Стоянова, Елена Нанова и Светла Дамяновска.

Кметът награди деца с изявени дарби на национално и международно ниво, раздаде и книжки от поредицата „Любими детски приказки“ с лично обръщение на всеки първокласник, успешно завършил учебната година.

Талантиливите деца от сдружение „Новото поколение на талантите“ и ДТС „Мездренче“ към НЧ „Просвета-1925“-Мездра изнесоха завлядаваща едночасова певческа и танцова програма.

24 май е денят на светите братя Кирил и Методий, създатели на нашата азбука и първоучители на българския народ. Това е празникът, на който славим и духовните им последователи – българските учители, тези, които не само ни учат на „четмо и писмо“, но и ни възпитават на родолюбие и човечност. Днешният ден е празник и на културните дейци на Общината, тези, които извисяват духовно обществото, творят и ни правят съпричастни с таланта и уменията си.
2019-05-24 13:04:48