Отказаха ремонт на „Радецки”

Отказаха ремонт на „Радецки”

Тест за плавателната годност на „Радецки” е отказала да извърши  корабостроителницата в румънския град Гюргево. Това съобщиха от Националния исторически музей. От там са отправили питане и към още два завода, докъдето корабът може да бъде заведен – в Турно Северин и в сръбския град Кладово. От тези корабостроителници все още не е получено нито потвърждение, нито отказ да бъде извършен ремонт.

Разрешителното за плаване на „Радецки“ изтече на 11 април. Според предписанията на „Речен надзор“ в Лом и на изпълнителната агенция „Морска администрация“ единственият кораб – музей в Европа не може да пори водите на Дунава, докато не мине задължителния технически преглед. И тъй като нашата корабостроителница в Русе от години не работи, се е наложило да се търсят подходящи варианти в съседни държави.

Прогнозната стойност на ремонта е 220 000 лева, съобщиха още от НИМ. Към тази сума трябва да се добавят и разходи за провлачването на кораба до корабостроителницата, командировъчни пари за екипаж и заплащане на експерти на контролните органи за приемане на ремонтните дейности. Сумата е сериозна и още от началото на годината стартира кампания за набиране на средства, организирана от сдружението „Енергийно бъдеще за България“. Поставен беше и краен срок – 3 март. До тази дата бяха събрани малко повече от 63 000 лева, отчетоха от дружеството. Това наложи удължаването на дарителската акция до края на март. Но повече дарения в сметката не са постъпили.

Корабът „Радецки“ ще възобнови едночасовите си круизи в акваторията на Козлодуй след като приключат всички законови процедури по избор на изпълнител за ремонта, извършването на предписаните ремонтни дейности и приемането им от компетентните надзорни органи.

До получаване на ново разрешение за плаване, корабът, който се свързва с подвига на Ботев и четата му ще остане на котва в пристана на Козлодуй, казаха още от НИМ.
2019-05-03 13:08:27