Стотици събра фестивалът Майски Кукутановец край Кнежа

Стотици събра фестивалът Майски Кукутановец край Кнежа

 

650 участници се включиха във фолклорното надпяване „Майски Кукутановец”, което се проведе на 1 май в парк „Гергана" край Кнежа. Вокални групи от общините: Кнежа, Плевен, Ловеч, Луковит, Козлодуй, Искър, Гулянци, Борован, Червен бряг, Бяла Слатина и др. пяха и се забавляваха заедно под звуците на българската народна музика.
Официални гости бяха народните представители: Владислав Николов и Ралица Добрева, както и евродепутатът Андрей Ковачев. По време на фестивала се състоя и кулинарна изложба, подготвена от Институтът по царевицата, училищата, детските градини и пенсионерските клубове от общината. Беше осветена и раздадена курбан чорба за здраве и благополучие на всички присъстващи.
Кулминацията на празника бе концерт на Илия Луков.

„Благодаря на всички групи, които се включиха в надпяването! Радвам се, че нашият фестивал се превърна в емблематично събитие за Кнежа и събра рекорден брой участници! Благодаря и на всички, които се включиха в кулинарната изложба и за вкусните традиционни ястия, които приготвиха! Съхраняването на българските обичаи и традиции е основната цел на днешното събитие и аз съм изключително горд, че заедно успяваме да популяризираме и предадем българските песни и фолклор!“, каза кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.
2019-05-02 09:29:20