Ученици впечатлиха с урок за виното

Ученици впечатлиха с урок за виното

Оригинален открит урок на тема: „Виното-страстта на сомелиера“ се проведе в Професионална гимназия „Алеко Константинов“. Участваха ученици и преподаватели от ПГ по облекло от Бяла Слатина, ПГ в село Габаре, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Криводол. Сред публиката бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование Галина Евденова, инж. Петя Личева – експерт по професионално образование, Ерика Йончовска и Юлия Атанасова от Кариерен център – Враца.

Учениците от 11 и 12 клас  - професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“ откриха урока с презентация за виното.

Специален гост –презентатор беше заместник управителят на луксозния хотел РИУ Правец Ризорт Денис Ненчев, който представи по изящен начин избрани бели и червени вина. Демонстрацията разбули някои тайни от занаята, неизвестни на широката публика, както и тънкостите при сервирането на питието.

Присъстващите научиха за специалния съд, наречен декантер, който сомелиерите използват при дегустация на червено вино.

Присъстващите дегустираха бяло, червено вино и розе. Изненада предизвика специфичен уред, чрез който червеното вино може да бъде състарено. Той се използва от производителите на „божествената напитка“  за установяване на вкусовите качества при бутилиране и престой в стъклена бутилка.

Демонстрацията продължи с приготвяне на различни коктейли, с които бъдещите бармани да впечатляват любителите на виното.

 
2019-03-15 09:42:55