Модерен детски парк откриха в Козлодуй

Козлодуй откри модерен детски парк

С много детски смях и глъчка, концерт, атракциони, игри и водни забавления, бе открит детският парк – единствен до момента в атомната столица. Младата звезда Крисия, представила България на Детската Евровизия през 2015 година, беше специален гост на празника. Певицата зарадва стотиците деца и родители със своите песни. Детски аниматори се погрижиха за забавленията на децата, присъстващи на откриването.
„Днес се сбъдва една обща мечта – децата на Козлодуй да имат това прекрасно място, в което да прекарват свободното си време. Виждайки детските очи, се убеждавам за пореден път, че всяко усилие си заслужава! Искам да благодаря на архитекта – Мая Чолева за чудесния проект, на изпълнителите от фирма "Интерпром" ЕООД за това, че се съобразиха с всички условия на Община Козлодуй, на народния ни представител Петя Аврамова за това, че подкрепи проекта и помогна за неговото финансиране, на областния управител Малина Николова за постоянното съдействие, което получаваме. И накрая, имам призив към всички наши съграждани - да пазим парка, защото той е наш и от нас зависи колко време ще го ползваме. Пожелавам на всички деца да прекарват незабравими моменти в това кътче от общината, сътворено с много любов и внимание!”, каза кметът Маринела Николова в поздравителното си слово.
„Преди повече от една година, на среща с кмета на общината, ми показаха този прекрасен проект. Тогава всичко беше в папки, на хартия и изглеждаше много добро намерение. Прегърнах идеята за неговата реализация и се опитах да помогна да се осъществи мечтата на децата на Козлодуй, да имат свое място за забавление и почивка. Поздравявам Маринела Николова, че намира сили и ентусиазъм да продължава да работи за своите съграждани. Всички вярваме, че това е ролята на кмета и на местната власт да реализират хубави идеи и да удовлетворяват потребностите на населението. Поздравявам ви с днешния празник. Пожелавам да пазите парка и да го ползвате със здраве!”, обърна се към присъстващите и Петя Аврамова – народен представител.
По време на откриването гост беше и Стойко Захариев – управител на „Интерком” ЕООД – изпълнител на проекта. Той каза по време на откриването: „Това е дълъг и много тежък път, който не става достояние до гражданите. Изграждането на един такъв проект коства много усилия на разнообразни специалисти. Най-трудното мина и това, което се случва днес, много ме радва. Честита придобивка и дано всички се наслаждават на това съоръжение!”.
На празничното събитие бяха гости и Малина Николова – областен управител, общински съветници, архитектите на проекта.
Паркът разполага с четири обособени площадки и фитнес на открито за деца на възраст от 0 до 17 години. Всички площадки са с ударопоглъщаща настилка, има поставени пейки и кошчета за отпадъци. Общата площ, на която се разполагат те, е 655 квадрата. На детските площадки има изградени разнообразни съоръжения, кули, детски телефон, пясъчници, въртележки, тунел, люлки, образователна игра „Опознай България”, пространствена мрежа, спортни уреди и други атракциони за децата.
Извън съоръженията са монтирани две фонтанки за питейна вода, интерактивен сух фонтан, парково осветление, кътове за отдих и места за сядане, панели за захранване на телефони и електрически уреди, видеонаблюдение. Амфитеатралните трибуни събират 35 седящи места.
1 872 квадрата, oт цялата площ на парка, са затревени. Изградена е геопластика, посадени са храсти, цветя, иглолистни и широколистни дървета.
Изградени са поливна система и водопровод за допълваща вода за водните ефекти. Общата стойност за изграждане на целия парк е 520 000 лева. Сумата е изразходвана за проектиране, изграждане, строителен и авторски надзор, озеленяване, система за видеонаблюдение и поливна система.
Средствата бяха преведени като целева субсидия с решение на Министерски съвет.
През април 2016 г.  кметът на общината започна преговори с министър-председателя и министъра на финансите за осигуряване на средствата за изграждането му. Дейно участие в осигуряването на средства взе и Петя Аврамова – народен представител.
Всички съоръжения и площадки в детския парк са сертифицирани от лицензирана фирма, съгласно Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.

 
2017-07-05 10:14:18