Президентът се поклони пред Ботев на козлодуйския бряг

Президентът се поклони пред Ботев на козлодуйския бряг

Президентът Росен Плевнелиев уважи трите забележителни годишнини: 140 години от Ботевия подвиг, 70 години туристически поход “По стъпките на Ботевата чета” и 50 години от акостирането на кораба “Радецки” на козлодуйския бряг. Той бе посрещнат от кмета на Козлодуй Маринела Николова на входа на Ботевия парк и заедно с нея премина до паметника на героите. Там, заедно с областния управител Малина Николова те дадоха старт на юбилейния 70-и туристически поход, в който тази година участват над 1100 ботеви поклонници, от които 890 ученици, студенти и техните ръководители от 28 населени места на 16 области и 210 индивидуални участници. “Ботевите четници показаха, че е възможно винаги и навсякъде да работиш за благото на народа си. Пътят на Ботевите четници не е просто поход, а път на безсмъртието, дело на достойните, измило срама от лицето на роба, каза държавният глава в словото си. Президентът определи 70-годишната традиция на туристическия поход, като не просто тест за физическа издръжливост, а като ярък знак на родолюбие и доказателство за човешко извисяване”. Той благодари на колектива на козлодуйското СОУ “Хр. Ботев” за кампанията за ремонт на уникалния плаващ музей-”Радецки” и на българския консул в Украйна, закупил къщата, в която е живял в Задунаевка Христо Ботев и която също ще стане музей.

Президентът, заедно с официалните гости, се качиха на “Радецки” и направиха традиционното пътуване в дунавските води. Оттам те проследиха възстановка, дело на дружество “Единение”, предвождани от актьора Филип Филипов, превъплътил се в ролята на Ботев. На козлодуйския бряг те бяха посрещнати от представителни групи на походниците. Сред тях, пременен като Войвода, бе и най-малкият участник в похода- 5-годишният Атанас от Кнежа. Той ще премине славния ботев път заедно с баба си Пенка и туристически клуб “Компас” към ОУ “Отец Паисий”- Кнежа.

Традиционният митинг-заря започна с тържествена проверка, в която участва представителна рота от военно формирование 54 990 Враца с командир подполк. Георги Крайнов. В словото си кметът на Козлодуй Маринела Николова открои признателността към подвига на гения и неговата чета. След това бяха положени десетки венци и цветя пред величествения монумент на козлодуйския бряг. За тържественото отбелязване на годишнината допринесоха и Велинградския духов оркестър и различните фолклорни състави от община Козлодуй. Митингът завърши с впечатляваща заря в нощното козлодуйско небе.


1
2
3


2016-05-30 23:52:57