Майски празници в ПГТР-Враца

Майски празници в ПГТР-Враца

Учителският колектив на Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство на свое онлайн заседание в платформата за електронно обучение MOODLE прие календар на извънкласните дистанционни дейности  през месец май в отговор на своето призвание да възпитава в ценности, родолюбие и духовност. Ще дадем простор на инициативата и таланта на нашите ученици.

По повод 1 май - денят на труда и на международната работническа солидарност ПГТР-Враца обяви конкурс - живопис и/или графика „Моята България“  със свободна ръка или с електронните инструменти за рисуване на подходящи  графични  редактори на компютъра например : Microsoft Paint, Corel Painter Classic, Corel DRAW, Adobe Illustrator, Photoshop,  Macromedia Free Hand, Wizard brush и др.  В конкурса взеха участие над 20 ученика.

Съвсем скоро идва и 6 май – денят на българската войнска доблест. На 6 май, отдавайки почит на свети Великомъченик Георги Победоносец, празнуваме и деня на храбростта и празника на българската армия. По повод този светъл християнски празник учителският колектив на ПГТР обяви  кулинарно състезание - фотоконкурс със снимки „Традициите на Гергьовден“  и кулинарно състезание – тест  „Традициите на Гергьовден“.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза. В ПГТР сме инициирали редица дейности: игра/тест „Познаваме ли Европа. Правата ми на европейски гражданин“, изготвяне на брошури и др. информационни материали за Европейския съюз, правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността. По случай Деня на победата, който се отбелязва в Русия –  споделяне на клипове на руски революционни песни за победата – текст и/или музика и споделяне на клипове - военната музика на рок групата от Русия„Любе“. Ще проведем  учебен час - дискусия „Деня на Европа“ за историята на ЕС и членството на България в съюза и  конкурси за презентация „Деня на Европа“, колажи - девиз, знаме, символи на ЕС, колажи - велики спортисти на ЕС, както и конкурс за рисунка/колаж „Аз рисувам Европа“. Ученичката  Ивет Найденова любител фотограф ще представи.“Европа в моя обектив“. Ще проведем кулинарно състезание със снимки „Европейска кухня“. Учениците от ПГТР ще изготвят  презентации на тема „Европейска кухня“. Училищният психолог ще направи интервю  с ученика Станислав Тодоров – победител в международния конкурс „Моето  приключение с Европас“. Интервюто ще бъде споделено на сайта на ПГТР и във  ФБ страницата на училището. Ще  проведем традиционният ден на самоуправление и тържествен час на класа.

На 11 май  църквата почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. Този ден е рожба на волята на формиращото се през Възраждането гражданско общество в границите на поробената българска държава. Ще проведем тест –състезание и ще потърсим отговори на въпросите: кои са трите символни елемента, които лежат в основата на глаголицата; от колко букви се състои глаголицата; във вр.с коя мисия е създадена славянската азбука; кой наш владетел посреща учениците на Св.св.Кирил и Методий в България; чии са текста и музиката на химна  „Върви, народе възродени“; през коя година папа Йоан Павел II обявява Св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа и др.  Ще  проведем конкурс за есе на темаСветите братя Кирил и Методий - създатели на  славянската азбука и писменост“  и ще провокираме учениците да потърсят историята, клипа, текста и нотите на химна "Върви народе възродени".

Нека песните, танците, стиховете, рисунките, фотографиите, конкурсите,  презентациите бъдат олицетворение на нашето заедно и единство в извънредното положение в навечерието на 24 май - символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на Светите братя Кирил и Методий отново ще звучи и ще ни зове да бъдем заедно.
2020-05-03 10:08:25