Училищен екип шие и дарява стотици предпазни маски

Училищен екип шие и дарява стотици предпазни маски

Преподавателки от Професионалната гимназия по лека промишленост в Монтана шият предпазни маски за многократна употреба. Инициативата е подкрепена от Регионалното управление на образованието.

„Идеята възникна, след като коронавирусът се разпространи в Италия. Обсъдихме темата с преподавателите и започнахме да шием предпазни маски”, разказа директорката на гимназията Анжела Радионова.

Училището закупило 20 метра памучен плат и ластик. От БЧК Монтана дали указания за изработката на маските, за да бъдат с изискванията на Министерството на здравеопазването.

Ученици от 9 и 11 клас, обучаващи се за шивачки, започнали да шият. Тъй като повечето от възпитаниците на гимназията са социални слаби, първите маски били за тях. След като учениците бяха разпуснати в извънредна ваканция, процесът не спрял. Учителят - методик инж. Корнелия Йовкова, заедно с колежката си по практика Маринела Младенова и Нина Георгиева, която е преподавател по математика, но има и професионална квалификация за шивач, вкъщи продължили да кроят и шият маски. Над 500 маски ще бъдат изработени. „Идеята е да ги предоставим на социално слаби хора от домовете за възрастни и децата в неравностойно положение. Ще бъдат снабдени и колеги от училищата в региона”, допълни Радионова. „Всяка професия, от лекар до шивач, е ценна в този труден момент на съпричастност”, убедена е директорката на Професионалната гимназия по лека промишленост в Монтана.

 


2
3
4


2020-03-20 15:27:48