Врачани с награда от Horizon Grand Prix

Врачани с награда от Horizon Grand Prix

След редица технически проблеми шампионите на България от националното издание на Horizon Grand Prix - отбора на СТМК - Враца, завоюваха 11-то място в генералното и са първи сред дебютантите от провелото се този уикенд световно първенство за автомодели задвижвани с водородни клетки - Horizоn Grand Prix, организирано в Експо център - Прага. Класирането е голям успех, защото младите български състезатели успяха да победят всички други отбори дебютанти, представители на велики технологични сили - Германия, Франция, Холандия и Русия.

Българите в състав: Мартин Петров /ръководител/, Любомир Цветомиров, Самуил Кулев, Никола Костов и Александър Вълков стартираха силно и достигнаха до 3-та позиция в общото класиране, но тогава за тях започна серия от технически проблеми свързани със замръзване на контейнерите с водород и от там бързото изтощаване на батерията.

Опита на другите отбори се оказа от много голямо значение в 6 часовото състезание и първите 5 места бяха окупирани от отборите на САЩ (Калифорния, Тексас, Чикаго, Ню Йорк и Бостън). Единствено българите в средата на състезанието успяваха да притесняват американската доминация в състезанието. Българският отбор бе заведен на този форум от Ивайло Бонев - представител на Технократи и организатор на Horizon Grand Prix - Bulgaria и подкрепян от представител на БФАМС - Дамян Петров и двама механици от СТМК Враца - Ивайло Кулев и Цветомир Михайлов.

Следващия сезон в националното ни първенство организирано съвместно от Технократи и Българската федерация по автомоделни спортове се очаква участие да вземат десетки отбори от цялата страна и така страната ни да успее да излъчи отбор който да се бори за призовите места в технологичната надпревара.
2019-06-11 10:53:22