Отлежала ракия „Врачанска теменуга” грабва ценителите

Отлежала ракия „Врачанска теменуга” грабва ценителите

Продължава възходящото развитие на бутиковия производител на качествени вина и ракии с марката „Врачанска теменуга” ЕТ „Тихомир Костадинов”. В основата на неговия успех е упоритата грижа на масива с врачанска теменуга под красивите скали на Веслешкия балкан. През пролетта на 2017 г. фирмата засади нови 50 дка от уникалния сорт „Врачанска теменуга” по националната програма за конверсия на винени лозя. Посадъчният материал е произведен от водеща българска фирма с калеми от старите веслешки лозя на фамилията Костадинови, които са ги опазили до днес. Така в новите лози се предава над 100-годишната традиция на прочутото врачанско винарство.

В момента Тихомир Костадинов стопанисва 110 дка лозя в м. Бърборското, а през тази година предстои да се подновят още 23 дка с уникалната теменуга. На тях ще бъде изградена и нова конструкция, а цялото лозе ще има капково напояване.

От 2016 г. запазената марка „Врачанска теменуга” даде и нова, модерна визия на своите продукти във високия клас. Стилните бутилки и етикети с релефен печат разкриват връзката с красивите Веселшки скали, под които се ражда теменугата с уникални вкусове и аромати. Вече е на изчерпване бялото вино от реколта 2016 г., а през март на пазара ще излезе и новата бутикова серия от реколта 2017 г., произведена от майстор-винарите на водещата в технологично отношение изба „Ейнджъл естейт”.

 В края на 2017 г. на пазара се появи отдавна чаканата нова ракия  „Врачанска теменуга”, която отправи сериозно предизвикателство към най-добрите български дестилати. Освен качествения материал от виното с теменужен аромат, за нейния успех принос имат и майсторите на ракии от ХКК „Исперих”. Уникалната ракия е изварена в специални медни казани, произведени в Швейцария.

Съвсем скоро нейните почитатели в цялата страна ще имат възможност да опитат и един уникален еликсир- отлежала теменуга в нова дъбова бъчва.


сн.1
сн.2


2018-02-14 09:12:40