Северозападът сред първенците по застаряващо население в Европа

Северозапада сред фаворитите по застаряващо население

Европа е най-бързо стареещия континент. 35 на сто от населението в него е над 55-годишна възраст. Това от своя страна налага цялостно преосмисляне на демографската политика. Това обяви днес във Враца на Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ д-р Емилия Войнова. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Официалната справка показва, че България е на 4-то място по застаряване. Класацията се води от Япония. Второто място по застаряващо население са заети съответно от Италия и Германия. Средно страната ни намалява с един град като Враца. По този повод управляващите и общините трябва да вземат всички необходими мерки за предотвратяването на намаляване на населението, допълни д-р Войнова. Направеното изследване от страна на специалистите е установило, че средния естествен прираст на населението за миналата година е минус 10.3. По-висок е във Видин и Монтана, където средния прираст е съответно минус 16.9 и 13.2. Ниска раждаемост също се отчита във Враца. Тук процентът е 8.5 на сто. Специалистите отчитат и висок коефициент на смъртност за миналата година също в област Враца, където тя е 19.4.  

Провеждащата се днес във Враца Национална кръгла маса се откри от градоначалника Калин Каменов.

„Приветствам организаторите на кръглата маса, на която се поставя проблема за демографското състояние на България и с общи усилия се търсят най-адекватните мерки за неговото разрешаване. За мен това е тема не само с национално, но и с европейско значение.“, каза Каменов и посочи, че множество фактори, натрупвани през годините са поставили Северозападния регион в основата на демографската криза.

„Смятам, че въпреки трудностите като инфраструктурата, инвестициите и липсата на кадри, последните години в нашия град се случват добри практики, стимулиращи демографския растеж. Тук не споменавам социалните помощи и придобивки, тъй като това е един неефективен модел за стимул. Именно поради тази причина, нашите усилия са насочени към подобряване на инфраструктурата, привличането на инвестиции, както и създаване на различни културни събития, повишаващи имиджа на Враца. Нещо повече – над 80% от подадените проекти за финансиране са ориентирани към подобряване образователната инфраструктура в Общината, като по този начин целим изграждането на една рентабилна и сигурна среда за младите хора и техните родители. Така, постепенно градът ни се превръща в предпочитан район за развитието на малкия и среден бизнес. Вярвам, че заявеният инвеститорски интерес ще прерасне в конкретни действия от страна на бизнеса. Пожелавам на всички вас конструктивна работа и видими резултати!“ – допълни още кметът Калин Каменов при откриването на форума.

На кръглата маса присъстваха съветникът към политическия кабинет на Валери Симеонов – Любомир Иванов, представители от Министерството на труда и социалната политика, на  Българската академия на науките, общински експерти от региона и др.

Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.

 
2017-11-14 14:29:19