Фотоизложба на белоглави лешояди привлича туристи към Вършец

Фотоизложба на белоглави лешояди привлича туристи към Вършец

Туристическият информационен център във Вършец стана домакин на изложба, представяща творби на младежи от СУ „Иван Вазов“ в града. Тя е посветена на опазването на биоразнообразието в Природен парк „Врачански Балкан“, като акцент в нея е популяризирането на познавателния маршрут на белоглавия лешояд край близкото село Долно Озирово. Мини изложбата събира рисунки и снимки, запечатали красивата природа на парка и основни моменти от разходката по пътеката, която води до адаптационната клетка на лешоядите.
Творбите са резултат от екообразователните занимания, сред които и поход за наблюдение на птици в природния парк, проведени по време на зелен летен лагер, в който младежите от училището във Вършец се включиха тази година, заедно със свои съученици от Лесотехническата гимназия в Берковица. Целта на проведените занятия беше средношколците да опознаят редките и защитени видове птици в района на своите населени места, за да се превърнат в посланици на екозащитната идея. Освен че се обучиха за водачи на посетители по пътеката на белоглавия лешояд във Врачански Балкан, младежите участваха и в различни информационни дейности, за да насочат вниманието на гостите и жителите на Вършец към ценното биоразнообразие в региона и неговото съхранение.
Изложбата ще остане в Туристическия информационен център във Вършец до края на годината, където всеки, който има интерес към темата, може да научи повече за белоглавите лешояди, а също и да получи информация за познавателния маршрут, стигащ до укритие за наблюдение на птиците. Той е достъпен за обход от пролетта до есента, като е важно да се знае, че лешоядите не бива да се безпокоят, особено през размножителния им период, който вече е започнал и ще продължи около 6 месеца. Видът е защитен и включен в Червената книга на България. В миналото е бил широко разпространен, но от средата на миналия век изчезва от района на Стара планина. От над 10 години български и международни природозащитни организации полагат усилия за възстановяването му и в Природен парк „Врачански Балкан“, като до момента на негова територия са освободени близо 50 птици. Въпреки че популацията вече се счита за сравнително стабилна, грижите за лешоядите са непрестанни – нужно е редовно да бъдат подхранвани, тъй като поради липсата на естествени източници на храна, не биха могли да оцелеят сами.
2016-11-29 13:00:17